Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

3-D audio: Super-auzul de care vor beneficia militarii SUA (video)

Publicat 20:22 | 30 mart. 2013 // Accente Info, Elldorscop, Ştiinţă // 1.409 vizualizări
Pilot-american

air-usa.com

Pentru multă vreme, sunetul direcţionat a fost o trăsătură a cinematografului, a jocurilor video şi a sistemelor de home entertainment.
El foloseşte mai multe difuzoare orientate pentru a crea sunete care ajung diferit de la o ureche la alta, lucru care îi permite creierului uman să îşi dea seama din ce direcţie vine sunetul.

Acum, compania americană Raython, specializată în industria aerospaţială şi a apărării, vrea să folosească sunetul direcţionat în avantajul luptătorilor din războaie.
Numele tehnologiei este „3-D audio” şi îi vizează în mod special pe piloţi.

Super-auz-3d-audioÎn loc să le ceară piloţilor să interpreteze vizual date legate de rachete şi alte arme ale duşmanilor, Raytheon vrea să le asigure acestora un sistem care să-i avertizeze pe cale audio.

Astfel de avertizări vor varia în funcţie de intesitatea atacului şi de direcţia din care este lansat.

În acest mod, piloţii care folosesc 3-D audio vor putea auzi imediat potenţialele ameninţări şi vor putea răspunde corespunzător.

Sistemul 3-D audio va putea identifica traficul radio normal, permiţându-le sunetelor care vin din diferite direcţii să asigure informaţii diferite.
Vocea copilotului vine mereu de la difuzoarele din părţile laterale ale cockpitului, în timp ce datele referitoare la controlul traficului vin din difuzoarele montate în faţă.

Specialiştii de la Raytheon consideră că astfel informaţiile vor fi absorbite mai uşor de utilizator.

Sursa: Descopera.ro/Popsci.com

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!