Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Aspirina poate reduce riscul de melanom la femei

Publicat 01:22 | 12 mart. 2013 // Elldorscop, Sănătate, Ştiinţă // 1.046 vizualizări

LaboratorAspirina ar putea avea şi un alt efect benefic pe lângă cel de analgezic şi cel de prevenţie împotriva infarctului, reducând riscul apariţiei melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele, la femei, conform unui nou studiu.

Conform acestui studiu, femeile aflate în perioada postmenopauză care iau aspirină de cel puţin două ori pe săptămână întâmpină un risc cu 21% mai scăzut de a se îmbolnăvi de melanom, spre deosebire de femeile care nu iau aspirină.

Aceste rezultate sunt valabile doar pentru aspirină, nefiind repetate de alte medicamente din clasa antiinflamatoarelor.

„Aspirină acţionează pe nişte căi antiinflamatorii uşor diferite faţă de celelalte analgezice, iar o parte dintre aceste căi sunt specifice şi melanomului”, conform coordonatorului acestui studiu, Dr. Jean Tang, profesor de dermatologie la Stanford University School of Medicine din Palo Alto, California.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au folosit date adunate de la femei cu vârsta între 50 şi 79 de ani, care au participat voluntar în cadrul programului Women’s Health Initiative, un program de monitorizare pe termen lung a stării de sănătate a femeilor. Oamenii de ştiinţă au evaluat folosirea medicamentelor antiinflamatorii la aproximativ 60.000 de femei caucaziene, aflate în perioada postmenopauză, de-a lungul a 12 ani.

Femeile au fost rugate să răspundă la un chestionar în care au fost întrebate dacă au luat aspirină, şi cât de frecvent, în comparaţie cu alte antiinflamatorii precum ibuprofenul sau naproxen.

Dintre cele 60.000 de femei chestionate, 25% au fost considerate consumatoare regulate de aspirină, iar 15% luau alte tipuri de antiinflamatoare. Restul de aproape 60% nu a folosit în mod regulat astfel de medicamente. Femeile din grup care luau aspirină aveau în mare parte probleme cardiace, în timp ce acelea care luau alte antiinflamatoare sufereau de artrită.

De-a lungul acestei perioade de 12 ani, în cadrul acestui eşantion de femei au fost diagnosticate 548 cazuri de melanom. După examinarea tuturor celorlalţi factori care pot creşte riscul apariţiei acestei maladii, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că femeile care au luat în mod regulat aspirină întâmpinau un risc cu 21% mai scăzut de îmbolnăvire.

Mai mult decât atât, conform cercetătorilor, cu cât perioada în care a fost consumată aspirină este mai lungă, cu atât creşte factorul de protecţie oferit de aceasta. Femeile care au luat aspirină cel puţin de 2 ori pe zi, timp de cel puţin 5 ani, întâmpină un risc cu 30% mai scăzut.

Concluziile acestui studiu au fost publicate luni în revista „Cancer”.

Sursa: Agerpres, cu referire la LiveScience.com

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!