Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Bărbaţii cu succes la femei – noi explicaţii ale savanţilor

Publicat 23:52 | 28 mart. 2013 // Accente Info, Elldorscop, Ştiinţă // 1.700 vizualizări
todateen.uol.com.br

todateen.uol.com.br

Femeile din ţările mai puţin dezvoltate tind să prefere bărbaţii ale căror feţe indică prezenţa unui nivel ridicat de testosteron – maxilar „cioplit”, faţă lată, ochi înguşti, pomeţi pronunţaţi.

Femeile care folosesc pastile anticoncepţionale preferă bărbaţii care au feţe mai puţin masculine.

Concluziile aparţin unor studii citate de “Live Science” şi “Descopera.ro”. Pe larg:

Care este secretul bărbaţilor atrăgători?

Sunt mai atrăgători pentru femei bărbaţii care au un maxilar pronunţat? Răspunsul este da, dar depinde de ţara în care trăieşte, arată un studiu publicat în revista ştiinţifică „Biology Letters”.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile din ţările mai puţin dezvoltate tind să prefere bărbaţii ale căror feţe indică prezenţa unui nivel ridicat de testosteron în proporţie mai mare decât femeile din ţările foarte dezvoltate.

Fhionna Moore, psiholog la Universitatea Dundee din Scoţia şi totodată autor al acestui studiu, afirmă că acest lucru s-ar putea datora faptului că femeile ce trăiesc în ţările mai puţin dezvoltate se concentrează mai mult asupra obţinerii unor gene bune pentru urmaşii lor, pe când femeile din ţările dezvoltate se tem mai puţin de boli şi pun mai mult accent pe angajamentul bărbatului.

„Testosteronul este un compromis, din punct de vedere al femeii. Pe de o parte, prezenţa unui nivel ridicat de testosteron sugerează femeii că respectivul bărbat are un sistem imun puternic, pe care îl poate mai transmite mai departe urmaşilor, ceea ce reprezintă un avantaj pentru femeie.
Pe de altă parte, un nivel ridicat al testosteronului este asociat unor trăsături negative de comportament, precum agresivitatea şi un devotament redus.
Soluţia optimă în cazul acestui compromis depinde de ceea ce doreşte femeia”, a explicat Moore.

Testosteronul este un hormon masculin (deşi este prezent şi în corpurile femeilor, dar într-o cantitate mai redusă).

Un nivel ridicat al testosteronului în timpul dezvoltării este corelat cu trăsături faciale precum un maxilar „cioplit”, o faţă lată, ochi înguşti şi pomeţi pronunţaţi.

Mai multe cercetări au arătat că femeile ce se găsesc în faza fertilă a ciclului menstrual preferă aceste feţe masculine în dauna feţelor atrăgătoare cu trăsături mai feminine.

Testosteronul suprimă, de fapt, sistemul imunitar, astfel că oamenii de ştiinţă suspectează că trăsăturile faciale asociate nivelului ridicat de testosteron sunt o metodă prin care bărbaţii anunţă că au gene bune.

Cu alte cuvinte, teoria cercetătorilor este că bărbaţii cu feţe „macho” au gene atât de bune, ce le oferă un sistem imunitar atât de puternic şi o stare de sănătate excelentă, încât îşi permit să îşi reducă sistemul imunitar prin nivelul ridicat de testosteron doar pentru a-şi face reclamă prin trăsăturile faciale.

Cu toate acestea, Moore şi colegii săi au descoperit câteva tipare inedite în ceea ce priveşte preferinţele femeilor.
În Marea Britanie, femeile erau atrase de bărbaţii cu un nivel ridicat al testosteronului în cazul în care faţa lor arăta, totodată, un nivel ridicat al hormonului de stres cortizol (care contribuie la rotunjirea feţei).
În schimb, într-o ţară mai puţin dezvoltată precum Letonia, femeile preferau doar bărbaţii cu un nivel ridicat al testosteronului, cortizolul neavând vreun efect.

Cercetătorii au vrut să afle dacă există vreun motiv pentru aceste diferenţe, astfel că au recrutat 2.842 de femei, cu o vârstă medie de 26 de ani, din 13 ţări. Majoritatea femeilor au completat studiul online, cu excepţia unui grup din mediul rural din Camerun. Celelalte naţiuni reprezentate în studiu erau SUA, Marea Britanie, Finlanda, Letonia, Rusia, Polonia, Africa de Sud, Estonia, Japonia, Mexic, Suedia şi Namibia.

Femeile au privit două seturi a câte patru imagini ce înfăţişau un bărbat caucazian. Fotografiile fuseseră modificate pe computer pentru a altera trăsăturile faciale ce indică nivelul testosteronului şi al cortizolului.
Femeile au notat puterea de atracţie a fiecărui bărbat.

Apoi, cercetătorii au comparat „Indicele dezvoltării umane” al fiecărei ţări, o măsurătoare a Organizaţiei Naţiunilor Unite ce ia în calcul speranţa de viaţă, nivelul educaţional şi venitul.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că aceşti factori sociali şi economici influenţează care feţe erau considerate atrăgătoare de către femei.
În ţările cu un indice al dezvoltării scăzut, femeile preferau bărbaţii cu un nivel mare al testosteronului. În aceste societăţi, femeile care erau atrase de aceste feţe macho considerau atrăgătoare şi feţele cu un nivel ridicat al cortizolului.
În ţările cu un indice al dezvoltării ridicat, precum SUA, femeile preferau bărbaţii cu puţin testosteron şi cu puţin cortizol.

Femeile consideră atrăgători bărbaţii cu un nivel ridicat al testosteronului în ţările în care supravieţuirea este mai dificilă, iar nevoia de gene bune este crucială, explică Moore.
În schimb, în ţările dezvoltate riscul de a-ţi pierde soţul din cauza unei infecţii este mai scăzut, astfel că pentru femei ar putea fi mai important să aleagă un bărbat devotat şi care nu este agresiv decât să aleagă unul folosind drept criteriu sănătatea.

Testosteronul (şi hormonii în general) au, de multe ori, efecte mai complexe asupra comportamentului decât ar sugera stereotipurile.
De exemplu, acest hormon a fost asociat acceptării în grad mai mare a sexului cu prezervativ, deşi stereotipurile ar sugera că bărbaţii mai masculini şi-ar asuma mai multe riscuri.
De asemenea, nivelul testosteronului scade după ce un bărbat devine tată, posibil ca reacţie la nevoia de a îngriji copilul, însă zgomotul unui copil care plânge duce la o creştere bruscă a hormonului.

Ce le face pe femei să prefere bărbaţi cu trăsături feminine?

Barbat-femeie-mareFemeile care folosesc pastile anticoncepţionale preferă bărbaţii care au feţe mai puţin masculine, comparativ cu cele care nu folosesc această metodă contraceptivă.

Milioane de femei folosesc metode contraceptive hormonale, iar unele studii indică faptul că pastilele de acest gen pot avea impact asupra modului în care femeile îşi aleg partenerii.

Un nou studiu demonstrează că, după ce au început să ia pastile anticoncepţionale, femeile implicate în cercetare s-au simţit atrase de bărbaţi ale căror feţe inspirau mai puţină masculinitate. În tot acest timp, însă, ele au catalogat chipurile femeilor la fel şi înainte şi după folosirea pastilelor anticoncepţionale.

De asemenea, s-a constatat că în cazul în care partenerii s-au cunoscut atunci când femeia utiliza pastile contraceptive, bărbaţii aveau mai puţine şanse să aibă trăsături faciale tipic masculine, comparativ cu bărbaţii din cuplurile ce s-au format atunci când femeile nu luat pastile anticoncepţionale. Dacă aceste descoperiri vor fi susţinute, este posibil ca ele să aibă implicaţii importante asupra modului în care se formează relaţiile.

Atractivitatea umană poate fi influenţată de mulţi factori. Unele cercetări sugerează că preferinţa pentru trăsăturile masculine sau feminine aduce beneficii genetice pentru urmaşii unui cuplu, precum un sistem imunitar puternic. De-a lungul timpului, au fost realizate studii în urma cărora s-a constatat că femeile preferă parteneri cu trăsături masculine în timpul perioadei fertile. Acum, însă, noul studiu a investigat modul în care pastila anticoncepţională afectează aceste preferinţe.

Atracţia facială

Studiul a comparat preferinţele romantice ale femeilor heterosexuale cu vârste între 18 şi 24 de ani care foloseau mijloace de contracepţie orală, cu preferinţele celor care nu foloseau astfel de metode de contracepţie. Cercetătorii le-au arătat participantelor imagini compozite ale unor chipuri de bărbaţi şi femei, care puteau fi manipulate pentru a părea mai mult sau mai puţin masculine (pe baza trăsăturilor precum proeminenţa pomeţilor şi a maxilarului şi lăţimea feţei). Apoi, specialiştii le-au cerut participantelor să modifice chipurile bărbaţilor astfel încât să devină cât se poate atrăgători ori pentru o relaţie scurtă, ori pentru una pe termen lung. De asemenea, participantele au fost rugate să modifice şi chipurile femeilor astfel încât să devină cât se poate de atrăgătoare.

Participantele au fost testate de două ori: odată când niciuna dintre ele nu luase pastile anticoncepţionale şi încă odată după trei luni, când unele dintre ele începuseră să folosească pastilele ca metodă contraceptivă.

Când femeile se aflau în perioada în care luau pastilele, ele preferau chipuri cu mai puţine trăsături feminine, comparativ cu perioada în care nu folosiseră pastilele anticoncepţionale.

Alegerea partenerilor

Ulterior, cercetătorii au dorit să afle dacă utilizarea pastilelor contraceptive influenţează preferinţele femeilor pentru anumiţi parteneri. Oamenii de ştiinţă au comparat 18 cupluri în care femeile foloseau pastile anticoncepţionale atunci când partenerii s-au cunoscut şi alte 85 de cupluri în care femeile nu folosiseră această metodă contraceptivă. Specialiştii au colectat poze cu fiecare dintre bărbaţii din aceste cupluri şi au rugat o serie de voluntari să noteze gradul de masculinitate pe care îl inspirau chipurile lor. De asemenea, voluntarii au catalogat şi versiunea editată a a cestor poze în care erau accentuate trăsăturile masculine, ca de exemplu lărgirea maxilarului inferior.

Cercetătorii au descoperit că voluntarii au catalogat partenerii femeilor care la începutul relaţiei nu foloseau pastile anticoncepţionale, drept indivizi cu trăsături masculine şi la fel s-a întâmplat şi cu imaginile editate de cercetători. De asemenea, legătura dintre pastile anticoncepţionale şi trăsături faciale a mai fost confirmată şi printr-o formulă matematică.

În ciuda acestor etape de cercetare, studiul este corelaţional, ceea ce înseamnă că nu se poate spune că pastila, şi nu alte variabile, determină preferinţa pentru anumiţi parteneri.

Sursa: Descopera.ro/ Livescience.com

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!