Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Comisia Europeană salută intenţia Letoniei de a adopta euro

Publicat 01:07 | 06 mart. 2013 // Mapamond // 959 vizualizări

Euro-LetoniaComisia Europeană a salutat marţi, 5 martie, intenţia Letoniei de a adopta moneda unică, văzând în aceasta un “semn de încredere” în moneda euro. Executivul european va studia cererea de aderare a ţării în vederea ajungerii la o decizie finală în vară, relatează France Presse.
“Cererea de aderare la euro a Letoniei este un eveniment important pentru zona euro, ţinând cont de faptul că în urmă cu un an ieşirea Greciei (din zona euro) era pe toate buzele”, a afirmat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare şi euro, Olli Rehn. “Este un semn de încredere în euro”, a adăugat el.

“Decizia Letoniei atestă de asemenea progresele realizate de ţara care a traversat o gravă criză economică în 2008 şi 2009”, a amintit comisarul european. Riga a avut nevoie de un plan de asistenţă financiară, dar înregistrează în prezent cea mai puternică creştere dintre ţările membre UE, notează AFP.

“Este un exemplu ce arată că dezechilibrele macroeconomice pot fi rezolvate şi că economia unei ţări poate reveni mai puternică în urma unei ajustări bugetare”, a estimat înaltul responsabil european într-o conferinţă de presă la Bruxelles alături de ministrul leton de finanţe Andris Vilks.

Documentul pregătit de autorităţile letone, ce vizează deschiderea porţilor euro pentru Riga, a fost prezentat marţi, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de finanţe europeni.
În continuare, Comisia va face un raport de evaluare care se va concentra pe cinci criterii precum sustenabilitatea finanţelor publice, creşterea şi modelul politico-economic în vigoare.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!