Dmitri Medvedev: Democraţia rusă va putea fi judecată peste 100 de ani
Premierul rus, Dmitri Medvedev, estimează că democraţia în Rusia se va putea judeca abia peste 100 de ani, având în vedere moştenirea epocii sovietice, care s-a încheiat cu doar două decenii în urmă, relatează AFP şi Interfax.
“Noi facem doar primii paşi în dezvoltarea sistemului nostru politic şi a instituţiilor democratice în ţara noastră, şi nu putem fi judecaţi după etaloanele cele mai înalte”, a declarat Medvedev, într-un interviu pentru media europene, postat pe site-ul guvernului de la Moscova.
“Se poate face aceasta: dacă, de exemplu, vor exista probleme peste o sută de ani, atunci probabil va însemna că în cursul acestor ani au existat lucruri care nu au fost făcute”, a adăugat şeful executivului rus, amintind că atât în epoca ţarilor, cât şi în cea sovietică, „nu a existat niciun fel de democraţie” în Rusia.
Premierul rus a recunoscut că în această privinţă nu vede nicio altă cale posibilă: “Nu suntem cu nimic mai diferiţi decât celelalte ţări europene, nu vedem o altă cale de democraţie care să se poată baza pe abordări specifice Rusiei”, a declarat el.
“Dar democraţia şi sistemul politic trebuie de asemenea să aibă un caracter naţional în fiecare ţară”, a remarcat cu toate acestea şeful executivului rus.
Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a estimat în raportul său anual prezentat la începutul lunii februarie că 2012 a fost “anul cel mai prost pentru drepturile omului din toată istoria recentă a Rusiei” după prăbuşirea URSS în 1991.
Opoziţia şi ONG-urile din Rusia nu încetează să denunţe încălcările mari la libertăţile fundamentale după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin în mai anul trecut. Acesta din urmă a estimat, la rândul său, la sfârşitul lunii februarie că, în 2012, nu au existat “probleme speciale în privinţa drepturilor omului”.
Sursa: Agerpres
Comentarea e interzisă