Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Doctorul Pavel Chirilă sau tămăduirea prin Ortodoxie

Publicat 14:45 | 15 mart. 2013 // Accente Info, Interviu, Racursiu, Radar, România, Sănătate, Spiritualitate // 15.634 vizualizări
Pavel Chirilă. Foto: Viorel Patrichi

Pavel Chirilă. Foto: Viorel Patrichi

Viorel Patrichi

L-am cunoscut pe doctorul Pavel Chirilă în cabinetul lui simplu de la clinica Naturalia din Voluntari, înconjurat de icoane și de pacienți. Unii nervoși că erau nevoiți să aștepte prea mult la coadă și că mai apărusem și eu pe-acolo. Mai ales că trebuie să se programeze cu două-trei luni înainte ca să ajungă la profesorul de sănătate. Oameni de toate vârstele, inclusiv copii, veniți din toată țara ca la izvorul cel viu. În preajma lui, simți liniștea și căldura unui eremit, chiar și atunci când vorbește despre suferințele românilor. Vraciul trăitor fără de arginți…

– Domnule profesor Pavel Chirilă, nu am avut bucuria spirituală să vă cunosc, dar vă privesc de departe activitatea și performanțele de mai multă vreme. Pentru mulți români, dumneavoastră ați depășit statutul de medic și oamenii vă percep ca pe un tămăduitor pentru trup și suflet, un vraci în sensul vechi al cuvântului. Așa cum vorbea Platon despre taumaturgii dacilor, care vindecau concomitent trupul și sufletul.
O realitate istorică despre care, din nefericire, nu mai știm mare lucru. Înainte să cercetați versetele biblice despre boli și vindecarea lor, cum și când ați descoperit calea tămăduirii prin suflet?

– Au contribuit două “conjuncturi favorabile”.
La Spitalul de Urgență, unde am lucrat, am avut ocazia să îngrijesc mulți bolnavi în stare gravă, din cauza reacțiilor adverse la medicamente. Atunci mi-am pus problema dacă medicina pe care am învățat-o în facultate este într-adevăr un sistem epistemologic moral sau trebuie să caut și existența altor moduri de a aborda și vindeca bolnavii.
Tot în acea vreme căutam argumente biblice și raționale pentru validarea, în mintea mea, a credinței ortodoxe, ca expresie a adevărului revelat deplin celor care își caută mântuirea.
Am descoperit adevărul ortodox pe o cale “istorică”, atunci când am citit în operele lui Evdokimov: “Sunt fericit că atunci când mă duc duminica la liturghie, Sfântul Ioan Gură de Aur se ruga cum mă rog eu astăzi, și că eu mă rog astăzi, cum se ruga Sfântul Ioan Gură de Aur în secolul IV”.
Într-o astfel de situație am început să studiez Sfânta Scriptură pentru a extrage versetele cu temă medicală. Aceste versete mi-au devenit ulterior un dascăl perfect.

– Veniți dintr-o familie de țărani credincioși, care au avut de suferit din cauza trăirilor lor sufletești. Există vreo întâmplare din copilărie care să vă fi marcat calea dreaptă de mai târziu?

Doctorul-Pavel-Chirila– Sfânta Tradiție a Bisericii se corelează perfect cu obiceiurile tărâmului autentic de a-și consolida o tradiție proprie universului sătesc. În satul meu era obiceiul că dacă un țăran venea cu cașul de la stână și intra în sat în vremea liturghiei, el dejuga boii în timpul epiclezei care era marcată de “o anumită tragere a clopotelor”.

– Ați lucrat la Spitalul de Urgență din București lângă bolnavii care au încercat să-și ia zilele. E adevărat că sinucigașii ar fi oameni necredincioși, motiv pentru care sunt repudiați de biserică? Cât timp avea un doctor tânăr să se roage pentru sănătatea lor? Medicii susțin (între patru ochi) că nu trebuie să te implici sufletește, altfel unde ajungi…

– Actul sinucigaș este încărcat de valențe complicate, misterioase sau întunecate. Nu poate fi judecat simplu.
Majoritatea celor care aveau o tentativă de sinucidere regretau.
Este posibil ca, între momentul tentației și moartea biologică (secunde, minute, ore, zile), pocăința să fie atât de mare, încât sufletul să se salveze.

“Cine nu este un om al adevărului nu trebuie să facă jurnalism”

– Cine este gazetarul care, aparent, a provocat distrugerea spitalului „Christiana” și ce interese se ascundeau în spatele acelei campanii de calomniere? Cine era președintele Curții de Conturi și cine a profitat ulterior de munca depusă de dumneavoastră și de echipa dumneavoastră? Ați încercat să ajungeți la Ion Iliescu?

Pavel Chirilă. Foto: Viorel Patrichi

– Gazetăria este o profesiune întemeiată și practicată pe o condiție și statură morală deosebită. De aceea, cine nu este moral și drept, cine nu este un om al adevărului nu trebuie să facă jurnalism.
Distrugerea CHRISTIANEI a fost programată printr-un scenariu.
În primii 4 ani, toate ziarele vorbeau laudativ despre CHRISTIANA. La un moment dat, ziariștii au început să vină rând pe rând să prezinte totul pe negativ. Întrebările lor erau aceleași, adică trase de cineva la xerox. Nu există o libertate a presei, ci doar libertatea de a face rău, la comandă. Când a apărut al treilea ziarist, i-am spus eu întrebările pe care urma să mi le pună. A recunoscut că a fost trimis să denigreze și a refuzat să scrie.
Patrimoniul CHRISTIANEI a fost spulberat astfel:
– o parte a trecut de la Ministerul Sănătății la Ministerul de Interne și a ajuns sediul serviciului Poliției de Circulație;
– o parte a devenit Mănăstirea Christiana;
– o parte a ajuns la un privat;
– o parte la Poliția Comunitară, sector 2.
Nu am ajuns la președintele țării considerându-l incapabil să rezolve problema.

– Cum ați reușit să depășiți drama provocată de episodul „Christiana” și cum v-a ajutat rugăciunea?

– Preotul Voicescu, după ce i-am prezentat semnalele pe care le aveam, că începe distrugerea CHRISTIANEI, mi-a spus: Mai bine să pierdem CHRISTIANA, decât să ne pierdem sufletul în vreun compromis oarecare. Zidurile se pot reface oricând.

– De ce ar fi Ortodoxia mai aproape de Dumnezeul tuturor lumilor decât alte culte sau religii? Ce șanse are un ateu să se vindece?

– Atât Sfinții Părinți, cât și unele studii de psihologie modernă spun că, până nu-i ierți pe toți cei care ți-au greșit, vindecarea nu începe. Ortodoxia, mai mult decât toate celelalte religii și culte creștine, valorizează pocăința și iubirea.

– De ce homeopatia? Ne puteți vorbi despre unele cazuri de vindecare?

– Homeopatia este una din metodele de tratament. Are avantajul că e lipsită de reacții adverse. Ca orice metodă însă, nu lucrează singură, ci prin terapeutul care o exersează și care trebuie să fie creștin, ca actul terapeutic să fie complet.

– Alexandr Soljeniţîn sugerează că s-ar fi vindecat de cancer printr-un tratament neconvențional, bazat pe coaja de mesteacăn. Ați cercetat această variantă? Cancerul se poate vindeca sau doar preveni? Dar diabetul, schizofrenia care îi transformă pe oameni în martiri necunoscuți?

Dr-Pavel-Chirila– Există acum în comerț remediul anticancer, numit CHAGA, preparat din ciuperca de mesteacăn, numită INONOTUS OBLIQUS. Într-o treime din cazuri, cancerul se poate preveni printr-un stil de viață corect.

– Ce este proiectul NERA și de ce ar trebui să-l sprijinim?

– Proiectul NERA sau Clinica Nera este un Centru de Cercetare în Recuperare Oncologică, practic prima clinică de Recuperare Oncologică din România. Este o metodă de tratament, care, până acum, lipsea cu desăvârșire din țara noastră, în condițiile în care România are cei mai deteriorați indicatori de cancer comparativ cu toate țările europene.
A avea o “Țară Bio” este un ideal pe care doar niște guvernanți luminați și un popor educat îl pot atinge.
Din păcate, poporul consumă alimente poluate grav cu aditivi și astfel stimulează producția lor în continuare, iar Guvernul este foarte dispus să permită ușor folosirea insecticidelor sau E-urilor nesigure sau chiar toxice.

Românii – cea mai bolnavă națiune din Europa

Am vrut să știu ce destin poate fi hărăzit unei națiuni cu o sănătate atât de precară, cum am ajuns noi. „Este cel mai bolnav popor din Europa”, o spune direct, folosind limbajul implacabil al statisticilor. „Poporul român este pe locul întâi nu numai la cancer. Are cea mai ridicată mortalitate infantilă de pe continent, un indicator semnificativ și foarte grav de sănătate publică. Atunci când vrei să cunoști o țară despre care nu știi nimic, e suficient să dai un telefon sau să intri pe site la Eurostat și să afli ce mortalitate infantilă are țara respectivă. Și asta spune aproape totul despre populație: și despre PIB, și despre nivelul de trai, și despre cultura populației, despre mentalități, obiceiuri din vechime. România are spor negativ de populație. Are cea mai multă tuberculoză din Europa. Are cel mai mult cancer din Euopa. Are cea mai scurtă speranță de viață”.

„Guvernul a sunat?” „Nu.” „Dar Poporul român a sunat?” Nu!

Dr-Pavel-Chirila-3Doctorul crede că se poate ameliora starea de sănătate a poporului român numai printr-un efort comun al guvernanților și al populației. Mai ales că bolile grave au frecvent legătură cu hrana noastră.

„În băuturile răcoritoare, se folosește drept conservant sorbatul de potasiu, mai bine tolerat de corpul uman.
În România, se pune benzoat de sodiu, care e scos în afara legii în Occident fiindcă e cancerigen.
Suntem în Uniunea Europeană, dar Guvernul României e liber să hotărască dacă permite anumite substanțe în țară sau nu. Aceeași băutură întâlnită la Paris poate fi băută în România, dar cu benzoat de sodiu, care e cancerigen. Confirmat!”

Ce soluții există ca românii să nu mai bea o băutură cancerigenă: ori Guvernul să dea o lege și să interzică substanța, ori populația să înțeleagă acest lucru și să nu mai cumpere nicio sticlă de băutură răcoritoare neagră sau galbenă. E clar că, dacă poporul român nu mai cumpără, producătorii închid și pleacă în India. Dar nu se întâmplă nimic.

În 2002, când s-a dat hotărârea de Guvern cu iodarea universală a sării, Pavel Chirilă a intervenit și a avertizat că va crește cancerul în România. Nu l-au crezut.

„Ministerul m-a tras de urechi, mi-a trimis aici Sanepidul, m-a amendat. Peste cinci ani, am refăcut statistica de la Centrul Național de Statistică Sanitară. Cancerul de tiroidă s-a dublat în patru ani și jumătate din cauza sării iodate.
Un ziarist de la „Ziua” mi-a luat un interviu și a pus un titlu tare: „Guvernul României bagă canceul în tirioda românilor”.
După două săptămâni, l-am căutat pe ziarist: Te-a sunat cineva de la Guvern? Nu. De la Președinție? Nu. De la Avocatul Poporului? Nu. De la Ministerul Sănătății? Nu. Domnule, dar poporul român te-a sunat? Nu”.

Cam așa arată grijile doctorului Pavel Chirilă. S-a născut în 1946, la Slatina Nera (Caraș-Severin), într-o familie de oameni credincioși, care au făcut ani grei de închisoare în timpul bolșevicilor.
A fost medic de țară, apoi a lucrat la Spitalul de Urgență din București, printre bolnavii care avuseseră tentative de sinucidere.
În timp ce scria cartea despre vindecările din Biblie, a decis că trebuie să apropie actul medical de rugăciune.
După 1989, a construit Spitalul creștin Christiana din București, o școală sanitară postliceală, o editură și o clinică – toate cu aceeași denumire care impunea. Apoi a conceput clinica de tratamente naturiste “Naturalia”, mai sus de Pădurea Andronache, lângă București, Centrul de îngrijiri paliative „Sfânta Irina” pentru bolnavii de cancer.
A ctitorit o mânăstire de maici în Pipera, alta la Slatina Nera, o biserică în Voluntari. Apoi a conceput clinica de recuperare oncologică „Nera”, care se va ridica pe Valea Nerei. Numai prin donații.

Pentru asemenea fapte, a avut îndrumători spirituali pe măsură:
părintele Visarion de la Clocociov, părintele Sofian Boghiu, părintele Ilarion Argatu, părintele Ioanichie Bălan, părintele Iustin Pârvu, părintele Arsenie Papacioc, părintele Adrian Făgețeanu…

„Am simțit că nu le plăcea mirosul de tămâie”

Multe lucruri absurde, chiar dramatice i s-au întâmplat pentru faptele lui bune. „Eu am visat în anii aceia de după evenimentele din decembrie 1989 să fac relația dintre medicină și credință. Cum a fost Christiana.
Oficialilor nu le-a plăcut ideea.
Când au început să mă ancheteze, mă tot întrebau de ce am adus eu un preot în consiliul de administrație al unui spital de stat. Christiana era un spital al Ministerului Sănătății. Nu era normal să-mi pună o asemenea întrebare, pentru că preotul era angajat pe postul din spital, aprobat de Minsiterul Sănătății, de Patriarhie. Am avut un protocol de colaborare.
Le-am spus că el cunoștea problemele și chiar patologia spirituală a bolnavilor și, în al doilea rând, era un foarte bun veghetor al moralei și disciplinei salariaților.
Eu aveam nevoie de asta. Dacă un salariat greșea sau nu se purta frumos cu bolnavii, era normal să existe un om care să atragă atenția cu grijă și fermitate. Era un spital dedicat cazurilor sociale.

Anchetatorii au găsit un caz acolo – un călugăr internat. Prin definițe, călugărul este simbolul sărăciei. El nu are avere personală la mânăstire. Mi-au reproșat chiar în scris. „Acest călugăr nu este un caz social pentru că are cinci frați”. Era tot o chestiune de mentalitate. Ce dacă avea cinci frați? El părăsise lumea aceasta laică și s-a retras la mânăstire, unde nu mai are nimic.
Am simțit că nu le plăcea mirosul de tămâie.

A fost o greșeală de fond la mine atunci. Și vă spun de ce. În 1990, când eu am făcut Fundația Christiana, am anunțat-o public, la televizor, cu părintele Boicescu.
Nu exista legea sponsorizării. Donații nu erau într-o lume de oameni săraci. Această fundație făcută de noi avea în cont 50 de lei, cât am dat noi membrii fondatori. Mă sunau și cereau bani să facă operații de apendicită la New-York pentru că „aici nu sunt doctori buni”, „am patru copii, vă rog să-mi dați o casă”. „Noi suntem fundație”. „Dar ați spus că faceți acte filantropice.”

A avut noroc la început pe când era ministru doctorul Dan Enăchescu, un om înțelept, luminat. „Eu te ajut, tu vrei să lucrezi fără ciubuc. Cu biserica, deci cu morala. Eu îl fac numai dacă tu vrei să fii director. Îți dau 24 de ore. Mâine vii și-mi spui. Că dacă nu, nu-l fac. Eu nici nu cred că vei găsi doctori care să lucreze acolo fără ciubuc.”

Pavel Chirilă a renunțat astfel la cariera universitară, la cercetare. A găsit și câțiva doctori buni, care chiar nu voiau ciubuc. Nu a înființat cabinete de ginecologie, ca să nu apară tentația avorturilor.
Veneau străinii cu ajutoare. Ministerul avea clădirea și un microscop.

„În șase luni, eu am dotat spitalul numai cu donații din Occident. Cu laboratoare, cu tot. Străinii spuneau așa: „Nu ai procedat bine că ai făcut acest parteneriat cu statul. Te vor distruge! Am trecut și noi prin așa ceva în urmă cu o sută de ani. Statul este un fel de monstru, nesigur, cu funcționari care se schimbă mereu și nici nu știi cu cine vei lucra și pe cine să tragi la răspundere dacă se greșește ceva.”.
Eu tot le spuneam că îi vom creștina și noi pe funcționari, că a distrus Ceaușescu atâtea biserici, pe lângă spitale, mai facem câte o biserică. Și tot străinii au avut dreptate. După cinci ani, statul a înființat, statul a distrus”.

Nu a reușit să-i creștineze pe oamenii lui Ion Iliescu. Și ei au distrus tot.

„În materie de cancer, nu există un remediu eficient până la ora actuală. Punct! Totul este o luptă de a prelungi puțin viața. Iar industria farmaceutică de citostatice domină de departe legile acestui comerț”, spune doctorul.

România are 480.000 de bolnavi de cancer. O treime din acești bolnavi puteau să nu treacă prin acest calvar.

În Italia, există 120 de clinici de recuperare oncologică. În România nu este niciuna.

După drama de la Christiana, doctorul Chirilă vrea un nou început la clinica Nera.
Fără sprijinul otrăvit al statului. După modelul Sfântului Vasile cel Mare.

Elldor.Info

2 Comentarii

  1. Valentina spune:

    Mult respect pt acest OM! Ne ofera informatii foarte pretioase, ajuta oamenii si este un model al bunului simt!
    Dumnezeu sa-l tina sanatos si sa ii daruiasca zile multe!

  2. coman ion spune:

    Dl doctor Pavel Chirila cred ca este un Om pentru care cuvintele nu sunt suficiente,Este un profesionist de exceptie ,un om care iubeste oamenii si spun fara sa gresesc ca este CEL MAI BUN MEDIC in domeniul medicinii naturiste Un homeopat de exceptie Afirm acest lucru fiindca il cunosc de peste 30 de ani si am apelat la dansul in situatii limita cand alti medici nu reusisera nimic Are un cabinet modest ,este un ortodox convins un om care a ajutat si ajuta multi oameni Sa- i dea Dumnezeu multa santate!

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!