Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Moartea lui Hugo Chavez aduce incertitudine pe piaţa petrolului

Publicat 23:06 | 06 mart. 2013 // Mapamond // 934 vizualizări

Hugo-ChavezExporturile de petrol ale Venezuelei ar putea să-şi revină după mai mulţi ani de declin în timpul preşedinţiei lui Hugo Chavez, transmite AP.

În urma decesului lui Hugo Chavez, Venezuela (ţară membră a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi deţinătoarea unor rezerve importante de petrol) se confruntă cu incertitudine politică care ar putea provoca turbulenţe în industria sa petrolieră. Analiştii susţin că chiar şi în cel mai bun scenariu ar dura câţiva ani pentru a creşte producţia şi exporturile.
Cu toate acestea, orice nou guvern va avea un stimulent economic pentru a face din acest sector o prioritate.

Exporturile de petrol ale Venezuelei au scăzut de la trei milioane barili pe zi în 2000 la 1,7 milioane barili pe zi în 2011. Chavez a folosit o mare parte din veniturile din petrol pentru a finanţa programele sociale dar a reinvestit puţin pentru exploatarea unor noi câmpuri şi înlocuirea câmpurilor epuizate.

Deocamdată nu există semnale din partea companiei petroliere naţionale, Petroleos de Venezuela, S.A. (PDVSA) dacă va încerca să obţină mai multe investiţii străine pentru a creşte producţia. Însă Chavez avea o influenţă atât de mare asupra companiei încât decesul său ar putea modifica semnificativ direcţiei.

“Fără charisma şi forţa sa de caracter, nu este deloc clar cum succesorul său va menţine sistemul creat de Chavez”, a declarat Daniel Yergin, autorul unei cărţi pe tema politicilor energetice globale.

Reacţia pieţei petroliere mondiale la moartea lui Chavez a fost una limitată, cotaţia petrolului a crescut uşor la New York până la 91,05 dolari per baril.

Analiştii susţin că producţia de petrol a Venezuelei ar putea să continue să scadă pe termen scurt deoarece directorii PDVSA nu vor avea mesaje clare din partea unui guvern în tranziţie. Însă oferta de petrol a Venezuelei a scăzut timp de mulţi ani iar în prezent pieţele sunt bine aprovizionate astfel că nu există îngrijorări cu privire la o nouă scădere a ofertei Venezuelei.

Însă în cazul în care instabilitatea va izbucni ca urmare a luptei pentru putere acest lucru ar putea conduce la o scădere dramatică a exporturilor şi la creşterea preşurilor, consideră Sarah Ladislaw.

Odată ce noul guvern va fi instalat este foarte probabil că va încerca să rezolve cât mai rapid posibil problemele cu care se confruntă industria energetică. O creştere a producţiei şi exporturilor de petrol ar fi o veste bună pentru Venezuela.

Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!