Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Ore încărcate de simboluri înainte de retragerea Papei. “Sede vacante” la Vatican

Publicat 02:13 | 01 mart. 2013 // Mapamond // 835 vizualizări
Foto: dw.de

Foto: dw.de

Ultimele ore ale domniei Papei Benedict al XVI-lea au fost încărcate de simboluri, înainte de intrarea în vigoare la ora 19:00 GMT a istoricei sale renunţări, ce s-a desfăşurat fără ceremonie şi discret, comentează AFP, citată de Agerpres.

Spre orele amiezii, Sfântul Părinte, în ţinută de ceremonie şi cu pelerina pe umeri, i-a primit pe cei 144 de cardinali ai Curiei şi de pe cinci continente în solemna Sală Clementină a Vaticanului.

Pe rând, ei l-au salutat pe Benedict al XVI-lea, sărutând inelul papal (inelul pescarului) şi i-au strâns mâinile, unii cu lacrimi în ochi.

Cu puţin înainte de ora 17.00, Sfântul Părinte şi-a luat rămas bun de la angajaţii Vaticanului şi colaboratorii săi apropiaţi în curtea San Damaso, după care s-a îndreptat spre eliportul intern al statului liliputan. În acelaşi moment, a fost publicat în nouă limbi pe contul @pontifex ultimul său mesaj tweeter în care le cerea credincioşilor “să îl aşeze pe Cristos în centrul vieţii lor”.

Contul Tweeter va fi probabil suspendat şi noul Papă va decide dacă îl va relansa, nu neapărat o prioritate, dată fiind experienţa controversată a lui Benedict al XVI-lea.

Când Papa a părăsit cu elicopterul Vaticanul şi Roma, la 16:00 GMT, clopotul de pe Capitoliu – unde se află primăria Oraşului Etern -, numit “patarina”, a bătut de trei ori.
Toate clopotele bisericilor din Roma i-au urmat exemplul.
La ora 20:00, “patarina” a bătut din nou pentru a marca sfârşitul pontificatului lui Benedict al XVI-lea care, în calitate de Papă, a fost şi episcop al Romei.

Odată ajuns la reşedinţa de vară a papilor, la Castel Gandolfo, în jurul orei 17:30 GMT, Benedict al XVI-lea i-a salutat pentru ultima oară pe mii de credincioşi şi locuitori care se adunaseră sub ferestrele sale şi le-a spus că pe viitor va fi “un simplu pelerin”.

La 20:02, Garda Elveţiană a închis cu onoruri porţile Castelului Gandolfo, după care şi-au schimbat de uniformele desenate, potrivit tradiţiei, de Michelangelo cu haine civile şi s-au întors la Roma.

La Vatican, după ce Benedict al XVI-lea a plecat, s-a pus sigiliul pe apartamentele pontificale şi ascensorul care ducea la ele.

Inelul fostului Suveran Pontif va fi distrus de cardinalul şambelan, personajul numărul doi în ierarhia Vaticanului, Tarcisio Bertone, care va asigura interimatul în fruntea Bisericii Catolice.

Distrugerea inelului, altădată cu lovituri de ciocan, care urmăreşte să evite falsificarea documentelor papalităţii, va avea loc cel mai probabil cu ocazia primei “congregaţii generale”, reuniune a cardinalilor electori şi neelectori, prevăzută să se desfăşoare cu începere de luni pentru a pregăti conclavul.

“Sede vacante”

Vatican-papa-cardinaliSfântul scaun a devenit vacant, joi seara, la ora locală 20:00, odată cu intrarea în vigoare a renunţării la pontificat a Papei Benedict al XVI-lea.
Singurul semn exterior care marchează acest moment încărcat de semnificaţie pentru Biserica catolică şi cei 1,2 miliarde de credincioşi catolici din întreaga lume este retragerea Gărzii Elveţiene – corpul de elită care asigură paza Suveranului Pontif – de la porţile Castelului Gandolfo, în care Benedict al XVI-lea a petrecut ultimele ore în calitate de Papă.
După ce renunţarea sa la pontificat a devenit efectivă, paza acestui castel situat la 30 de km de Roma, va fi asigurată de Jandarmeria Vaticană şi de poliţia italiană.

“Sede vacante” – scaunul [este] vacant – este termenul latin folosit pentru a descrie scaunul apostolic vacant, cu alte cuvinte perioada în care Biserica nu are Papă. Până acum, se întâmpla doar la moartea Pontifului, dar de data aceasta, în mod excepţional, intervine odată cu renunţarea lui Benedict al XVI-lea, în mod liber şi deplin manifestată, a explicat Radio Vatican.

În acest interval, secretarul de stat al Sfântului Scaun şi şefii de congregaţii îşi încetează funcţiile. Interimatul este asigurat de Cardinalul camerleng, Tarcisio Bertone, până la alegerea unui nou Papă.
El va fi ajutat de trei cardinali asistenţi, desemnaţi prin tragere la sorţi la fiecare trei zile, fiecare dintre ei reprezentând unul din cele trei ordine de cardinali: ordinul cardinalilor-episcopi, ordinul cardinalilor-preoţi şi ordinul cardinalilor-diaconi.
Cât timp scaunul apostolic este vacant, guvernarea Bisericii îi revine adunării cardinalilor, reunită zilnic în Congregaţia generală. Totuşi, ea nu poate lua nicio decizie a cărei valabilitate depăşeşte perioada cât scaunul apostolic este vacant. Aceasta pentru că „problemele care sunt de resortul Suveranului Pontif, în timpul vieţii sale sau în exercitarea funcţiilor sale, vor trebui să fie rezervate exclusiv viitorului Pontif”, se arată în Codul de Drept Canonic.
Cu alte cuvinte, colegiul cardinalilor preia ştafeta puterii papale, dar fără a se substitui autorităţii acestuia. Gestionează doar afacerile curente şi pregăteşte Conclavul.

Cardinalul Angelo Sodano urmează să trimită pe 1 martie, prima zi din vacanţa Scaunului Apostolic, scrisorile de convocare pentru Congregaţia generală. Foarte probabil, reuniunile de lucru nu vor începe înainte de luni, 4 martie.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!