Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Papa Francisc îşi va inaugura pontificatul la 19 martie (video). Noul papă este de origine italiană – biografia

Publicat 00:36 | 14 mart. 2013 // Mapamond // 1.581 vizualizări
yahoo.com

yahoo.com

Noul papă se numeşte Papa Francisc, nu Papa Francisc I, anunţă Vaticanul

Noul Pontif, Papa Francisc (76 de ani), până acum cardinal argentinian, este de origine italiană, informează presa din Peninsulă.
Străbunicul cardinalului Bergoglio s-a născut în nordul Italiei, lângă Asti, în regiunea Piemont, iar bunicul lui, Giovanni Angelo Bergoglio, s-a mutat în tinereţe la Torino, capitala regiunii Piemont, unde s-a născut tatăl lui Francisc.

Numele oficial al noului Suveran Pontif este Papa Francisc, fără numeralul roman, a precizat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.
„Va deveni Francisc I abia după ce vom avea un Francisc al II-lea”, a adăugat, cu umor, purtătorul de cuvânt.

Papa Francisc va fi primul papă de origine sud-americană. Latino-americanii au reacţionat cu bucurie, unii izbucnind în lacrimi, miercuri, 13 martie, la vestea că un cardinal argentinian a devenit primul papă din această emisferă.

Noul papă şi-a ales numele Francisc în onoarea sfântului italian Francisc din Assisi, un tânăr bogat care a renunţat la avere, fondând ordinul franciscan de calugări în 1290 şi numele căruia este identificat cu pacea, sărăcia şi un stil de viaţă simplu.

Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires, a devenit miercuri, 13 martie, cel de-al 266-lea papă al Bisericii Catolice, succedându-i Papei Benedict al XVI-lea, a cărui retragere a intrat oficial în vigoare la 28 februarie.

Slujba solemnă de începere a pontificatului Papei Francisc va avea loc la 19 martie, de sărbătoarea catolică Sf. Iosif, patronul bisericii, de la ora locală 9:30 (8:30 GMT).

Noul suveran pontif a vorbit deja la telefon cu papa emerit Benedict al XVI-lea, predecesorul său, a precizat Federico Lombardi.

Papa Francisc va oficia joi, 14 martie, prima slujbă în Capela Sixtină, cu toţi cardinalii, începând cu ora locală 17:00 (16:00 GMT).

Tot joi va vizita şi bazilica “Sfânta Maria cea Mare”, pentru a se ruga Fecioarei Maria.

Vineri, 15 martie, la ora locală 11:00 (10:00 GMT), noul Papă îi va saluta pe toţi cardinalii, atât electori, cât şi octogenari, în Sala Clementină a Palatului Apostolic.

Sâmbătă, 16 martie, la ora locală 11:00 (10:00 GMT), noul Suveran Pontif va saluta jurnaliştii care au urmărit Conclavul, adică peste 6.000 de oameni – ziarişti, cameramani şi fotografi.

Duminică, 17 martie, va susţine prima slujbă Angelus a pontificatului său, în piaţa Sfântul Petru.

corriere.it

corriere.it

Jorge Mario Bergoglio s-a născut la 17 decembrie 1936 în capitala argentiniană, într-o familie de italieni formată din Mario Bergoglio, un angajat al căilor ferate, şi Regina.

Jorge Mario Bergoglio a crescut în Buenos Aires, a învăţat în capitala argentiniană şi şi-a luat diploma de tehnician chimist, însă la scurt timp după absolvire a ales haina preoţească, decizie care l-a făcut să se înscrie la seminarul Villa Devoto, din Buenos Aires.
În 1958, Bergoglio a activat în ordinul Compańía de Jesús (Societatea sau Compania lui Iisus, ordinul iezuiţilor, aflat în serviciul direct al papei – n.r.), mutându-se la Santiago de Chile, unde a urmat studii umanistice, iar în 1964 s-a întors la Buenos Aires pentru a se dedica studiului literaturii şi psihologiei, la colegiul El Salvador.

A studiat teologia între 1967 şi 1970 la Facultatea de Teologie a colegiului San José, în San Miguel de Tucumán (nordul Argentinei).

Sacerdoţiul său a început la 13 decembrie 1969, an în care îl găsim în Spania, la Universitatea Alcalá de Henares din Madrid, unde a predat în numeroase colegii, seminarii şi facultăţi. În 1972 s-a întors în Argentina.

În perioada 1980-1986, Bergoglio a fost profesor la Facultatea de Teologie din San Miguel şi rector al colegiului Facultăţii de Filosofie şi Teologie.

În 1986 a revenit în Europa, mai precis în Germania, pentru a-şi finaliza teza de doctorat, însă a fost transferat în oraşul Córdoba pentru a activa ca director spiritual şi confesor al ordinului Societăţii lui Iisus.

Numirea sa ca episcop s-a produs la 20 mai 1992, când papa Ioan Paul al II-lea l-a desemnat episcop al Diocezei din Auca şi episcop auxiliar al diocezei din Buenos Aires.

Cinci ani mai târziu, în 1997, a fost numit arhiepiscop coauditor de Buenos Aires şi, în 1998, la moartea arhiepiscopului şi cardinalului Quarracino, a devenit arhiepiscop de Buenos Aires.

Bergoglio a fost o figură marcantă a Conferinţei Episcopale a Argentinei, instituţie pe care a prezidat-o timp de şase ani, între 2005 şi 2011.

Cardinalul argentinian, care a primit purpura de cardinal din mâinile lui Ioan Paul al II-lea, la 21 februarie 2001, este membru al Congregaţiei pentru Cult Divin şi Disciplina Sacramentelor, al Consiliului Pontifical pentru Familie şi al Comisiei Pontificale pentru America Latină.

Potrivit Associated Press, Bergoglio este al doilea care ar fi obţinut cele mai multe voturi după Joseph Ratzinger, precedentul papă, în alegerile papale din 2005. El a fost mult timp specializat în tipul de muncă pastorală – supraveghind biserici şi preoţi – despre care unii spun că este o abilitate esenţială pentru un papă.

Timp de o viaţă i-a învăţat şi i-a condus pe preoţi în America Latină, care are cea mai mare pondere de catolici din lume, Bergoglio demonstrând o sensibilitate politică ascuţită, precum şi o umilinţă deosebită, potrivit biografului său oficial, Sergio Rubin. Stilul său personal este antiteza splendorii Vaticanului. Bergoglio este, de asemenea, cunoscut pentru modernizarea bisericii argentiniene, care este printre cele mai conservatoare din America Latină.

Noul Pontif, Francisc, este de origine italiană, informează mass media din Peninsulă.

Străbunicul cardinalului Bergoglio s-a născut în nordul Italiei, lângă Asti, în regiunea Piemont, iar bunicul lui, Giovanni Angelo Bergoglio, s-a mutat în tinereţe la Torino, capitala regiunii Piemont, unde s-a născut tatăl lui Francisc.

Tatăl noului Suveran Pontif s-a transferat apoi în Argentina, unde s-a născut noul Papă, Jorge Mario Bergoglio, care a menţinut legătura cu Italia şi cu regiunea Piemont, pe care a vizitat-o pentru prima dată la vârsta de 10 ani.

Primarul oraşului Asti, Fabrizio Brignolo, l-a invitat oficial să viziteze locul unde s-a născut străbunicul lui şi a declarat „Toţi locuitorii oraşului Asti sunt foarte mândri şi emoţionaţi că noul Suveran Pontif este de origine piemonteză”.

Iar oficialităţile din Torino au declarat că îl vor invita pe Papa Francisc să efectueze prima sa vizită pastorală în acest oraş, pe data de 30 martie, în ajunul Paştelui catolic.

Elldor.Info, cu referire la Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!