Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Paris: Emilian Galaicu-Păun şi-a prezentat cărţile „Țesut viu. 10 x 10” şi „A-Z.best” (video)

Publicat 18:24 | 26 Mar 2013 // Cultură, Mapamond // 762 vizualizări
Emilian Galaicu-Păun

Emilian Galaicu-Păun

Dorin Dușciac
Paris, Franța

Cum se scrie un roman în zilele noastre? Paradoxal – sau poate nu – acesta trebuie mai întîi citit. Romanul pe care îl scrii trebuie mai întîi trăit, adică trecut prin fiecare celulă a corpului, prin fiecare țesut. Rezultatul? În cel mai bun caz – o împletire de trăiri personale, plasate într-o convergență de contexte și condimentate cu referințe literare de specialitate. În cel mai rău caz – o carte care a primit de la critici avizați calificativul de cel mai bun roman al literaturii române basarabene din toate timpurile. O scriitură elaborată, construită cuvînt cu cuvînt, rînd cu rînd, pagină cu pagină. Un roman încurcat, bulversant, iar pe alocuri terifiant. Țesut viu. De preferință, în 10 capitole.

Vladimir Beșleagă spunea la lansarea de la Chișinău, acum doi ani, că după o astfel de carte nu mai ai nimic ce să scrii, fiindcă aici a fost spus totul. Emilian Galaicu-Păun l-a contrazis.
A avut, totuși, multe (foarte multe!) să spună publicului numeros care a asistat la prezentarea cărții sale „Țesut viu. 10 x 10”, care a avut loc în incinta Ambasadei Republicii Moldova de la Paris, în seara zilei de 25 martie 2013.

Emilian.Galaicu-Paun-prezentare-carte-ParisAșa cum spunea scriitorul francez de expresie română Nicolas Trifon, prezent la această serată literară – acest roman refuză calificativul simplificator de „post-modernist”.

O fi, probabil, fiindcă literatură română basarabeană a trecut de la modernitatea neîmplinită a perioadei sovietice, direct la o etapă superioară, la altceva. La un scris indicibil, pe alocuri greu de descifrat, dar atît de „al nostru”.

Și fiindcă Emilian Galaicu-Păun are foarte multe de spus, ne-a bucurat și cu o prezentare a volumului de versuri „A-Z.best”. Așa cum ne-a spus-o chiar el : o poezie trăită, o poezie citită pe nerăsuflate. Versuri venite din absolutul cuvintelor, deloc cancerigene (în pofida denumirii sugestive a antologiei), în lectura autorului.

Lasă un comentariu

Trebuie să fii Logat pentru a comenta.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!