Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Robotul Curiosity, aflat în misiune pe Marte, are probleme

Publicat 22:07 | 02 mart. 2013 // Mapamond, Ştiinţă // 1.082 vizualizări

Curiosity-MarteCuriosity, robotul american trimis pe Marte, a fost pus în regim de aşteptare din cauza unei defecţiuni la computerul principal.
Curiosity rămâne în contact cu Pământul, dar nu va efectua experimente ştiinţifice până la rezolvarea problemei, a informat NASA, citată sâmbătă, 2 martie, de France Presse şi Agerpres.

Curiosity, un robot cu şase roţi, este cel mai sofisticat echipament trimis pe o altă planetă. Obiectivul misiunii sale de doi ani este de a determina dacă viaţa microbiană a fost posibilă în trecut pe Marte.

Curiosity a fost pus în aşteptare săptămâna aceasta. Regimul de aşteptare este o manevră care permite reducerea activităţii robotului la minimum, pentru a-i menţine sistemele informatice pe durata soluţionării problemei, cauzată de o disfuncţionalitate a memoriei ”flash”.

La fel ca majoritatea navetelor spaţiale, Curiosity are la bord computere de salvare. Acestea permit preluarea sarcinilor în cazul problemelor la computerul principal.

La 20 februarie, robotul a preluat primul eşantion provenind din interiorul unei roci sedimentare pe care a străpuns-o cu foreza sa cu zece zile înainte – o premieră în afara Pământului.

Eşantionul a fost transferat apoi unui instrument numit ”In-Situ Martian Rock Analysis”, sau CHIMRA, care cerne bucăţelele de rocă printr-o sită, pentru a le recupera pe cele care măsoară 150 de microni (un micron fiind echivalent cu 0,001 milimetri).
Porţiuni mici de rocă urmează să fie preluate de laboratorul de chimie şi mineralogie (Chemistry and Mineralogy, sau CheMin), aflat la bordul robotului Curiosity.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!