Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Rusia: Noi detalii despre meteoritul căzut la Celeabinsk

Publicat 11:32 | 02 mart. 2013 // Mapamond, Ştiinţă // 1.392 vizualizări
Foto: RIA Novosti

Foto: RIA Novosti

Meteoritul căzut în luna februarie în Rusia conţine în cea mai mare parte minerale din grupa silicaţilor, cum ar fi olivina şi ortopiroxenul, potrivit unui comunicat emis vineri, 1 martie, de geologii ruşi.
Fragmentele de meteorit recuperate mai conţin sulfură de fier, nichel şi într-o măsură mai redusă crom, clinopiroxen şi plagioclaz.

În ciuda temperaturilor scăzute şi a ninsorilor abundente, autorităţile continuă să caute fragmente din meteoritul căzut la 15 februarie într-o zonă populată din Ural.
Cel mai mare fragment a fost găsit săptămâna aceasta şi cântăreşte aproximativ un kilogram. Dar fragmentul de cele mai mari dimensiuni ar putea fi pe fundul lacului Cerbarkul, în gheaţa căruia meteoritul a creat o gaură imensă.

Meteorit-Celeabinsk-Rusia-fragmente1

Meteoritul a stârnit panică în rândul populaţiei şi a provocat peste 1.500 de răniţi, dintre care 319 copii. Fragmentul căzut în Rusia este cel mai mare care a lovit Pământul după meteoritul din anul 1908.

Studierea meteoriţilor este esenţială pentru reconstituirea etapelor de început ale sistemului solar, întrucât aceste corpuri cereşti conţin componente pe baza cărora s-au constituit planetele.

Sursa: Moldpres, cu referire la Agerpres/EFE

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!