Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Coreea de Nord ameninţă că poate ataca SUA, inclusiv cu lovituri nucleare. UE îi cere „să nu alimenteze tensiunile”

Publicat 13:21 | 04 apr. 2013 // Geopolitică, Mapamond // 1.232 vizualizări

Uniunea Europeană avertizează Coreea de Nord “să nu alimenteze tensiunile”

agerpres.ro

agerpres.ro

Armata nord-coreeană a anunţat joi, 4 aprilie, ca a primit aprobarea finală pentru a declanşa operaţiuni militare contra Statelor Unite, inclusiv eventuale lovituri nucleare.
Într-un comunicat citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, preluată de AFP, statul major general al armatei declară că informează oficial Washingtonul că ameninţările americane vor fi „zdrobite” prin „mijloacele loviturii nucleare”.
„Operaţiunea fără milă” a forţelor nord-coreene „a fost definitiv examinată şi ratificată”, se spune în comunicat.

Serviciile de informaţii sud-coreene şi americane suspectează că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, Coreea de Nord) ar putea să fi amplasat pe coasta de est a peninsulei o rachetă balistică, cu rază medie de acţiune, de tipul Musudan.

Totodată, Coreea de Nord a început deja lucrările în vederea repornirii reactorului său nuclear de la complexul Yongbyon, semn al faptului că retorica sa belicoasă ar putea fi mai mult decât o simplă ameninţare, potrivit unui grup de reflecţie american, citat de France Presse.

Coreea de Nord îşi anunţase la 2 aprilie intenţia de a-şi reporni reactorul nuclear de la Yongbyon, oprit în 2007, şi a dat de înţeles că şi-ar putea relua activităţile de îmbogăţire a uraniului în scop militar, într-un context extrem de tensionat cu Coreea de Sud şi SUA.

Uniunea Europeană a făcut joi, 4 aprilie, apel la Coreea de Nord “să nu alimenteze tensiunile” şi să se reangajeze în demersurile pentru obţinerea păcii şi securităţii, într-un comunicat al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, dat publicităţii la Bruxelles.

Şefa diplomaţiei UE “deplânge” anunţul Coreii de Nord privind repornirea reactorului nuclear de la Yongbyon.
“Ar fi o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, precum şi a angajamentelor asumate în 2007, în cadrul convorbirilor în format de şase pentru închiderea acestor instalaţii”, precizează Catherine Ashton în comunicat.

UE avertizează Coreea de Nord că a continua să nu-şi respecte obligaţiile internaţionale şi “să ameninţe stabilitatea în regiune” va duce “inevitabil la un răspuns şi mai unit al comunităţii internaţionale”.

Coreea de Nord “trebuie să evite să alimenteze noile tensiuni şi să-şi arate angajamentul în favoarea obiectivului de denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă a Peninsulei coreene”, adaugă şefa diplomaţiei UE.

RPDC a făcut joi încă un pas pe calea provocărilor, anunţând că a aprobat un proiect de operaţiuni militare împotriva SUA, inclusiv eventuale lovituri nucleare.

Elldor.Info, cu referire la Agerpres

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!