Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

De ce „ţipă” arborii

Publicat 04:10 | 01 apr. 2013 // Elldorscop, Ştiinţă // 883 vizualizări

Copac-arboreArborii însetaţi lansează apeluri de ajutor, aceste sunete ascuţite atingând uneori nivelul de 140 de decibeli.
Oamenii nu aud „ţipetele” copacilor din cauză că acestea sunt emise pe o frecvenţă înaltă, inaccesibilă urechii umane.

Alexandre Ponomarenko, cercetător la Universitatea Grenoble din Franţa specializat în mecanica fluidelor, afirmă că „ţipetele” produse de copaci pot atinge acelaşi nivel de zgomot ca un motor cu reacţie, scrie Descopera.ro, citând publicaţii ştiinţifice.

Alexandre Ponomarenko a analizat acest fenomen cu ajutorul unor instrumente sofisticate şi a ajuns la concluzia că sursa sunetelor misterioase este seva copacilor.

Seceta provoacă uscarea sevei, reducând astfel presiunea pe care aceasta o exercită asupra copacului.
Presiunea negativă poate provoca transformarea sevei, pe anumite porţiuni, din lichid în gaz, la fel cum temperaturile înalte pot duce la transformarea apei lichide în vapori.
„Bulele de gaz” ce se formează în interiorul sevei constituie sursa ţipetelor.

Această concluzie ar putea duce la conceperea unor noi tehnologii: prin ascultarea plantelor, oamenii pot obţine informaţii preţioase despre ele fără a apela la metode invazive.
De exemplu, folosirea microfoanelor pentru ascultarea copacilor ar putea ajuta la diagnosticarea arborilor uscaţi.

„Îmi pot imagina un sistem automatizat care ar uda copacii atunci când identifică zgomotele prin care copacii anunţă că au devenit prea uscaţi”, spune Alexandre Ponomarenko.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!