Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Mesaj de comemorare a masacrului de la Fântâna Albă

Publicat 23:59 | 01 apr. 2013 // Cultură, Mapamond, România // 1.063 vizualizări

Fantana-Alba-comemorare-in-2012Departamentul politici pentru relația cu Românii de Pretutindeni: Cu ocazia zilei de 1 aprilie onorăm memoria înaintaşilor noştri care şi-au dorit să trăiască pe teritoriul României şi au plătit cu viaţa pentru acest deziderat.

La 1 aprilie 1941 a avut loc masacrul de la Fântâna Albă, atunci când aproximativ 3000 de români bucovineni au încercat să treacă graniţa sovieto-română, trasată în urma ultimatumului din iunie 1940 şi prin care România a fost silită să cedeze Basarabia, Bucovina şi Ţinutul Herţei.

Femei, bărbaţi şi copii, care purtau steaguri albe şi icoane au fost în aprilie 1941 ţinta unui atac armat violent, care le-a curmat destinele şi speranţele.

Românii care au murit la Fântâna Albă nu au avut o alta vină în afară de aceea că au dorit şi au acţionat astfel încât sa revină printre ai lor.

Arătând un ataşament de netăgăduit faţă de România, ei şi-au dat viaţa, dar nu şi-au pierdut identitatea românească.

Avem datoria de a nu-i uita niciodată pe românii care au făcut ceva pentru ţara lor, mai ales în vremuri potrivnice, în momente istorice când curajul şi demnitatea se măsurau, din păcate prea des, în termenii sacrificiului suprem.

Cinstirea acestor români este gândul cu care ne îndreptăm spre comunităţile noastre istorice.

Pomenirea istorică a românilor ucişi la Fântâna Albă este o lecţie permanentă adresată tuturor generaţiilor care trăiesc astăzi în libertate pe teritoriul României.

Sursa: Dprp.ro

Despre românii împuşcaţi de sovietici în Duminica Paştelui din 1941 la Fântana Albă

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!