Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Migranţii au trimis în Republica Moldova cu 26 mln de dolari mau mult decât acum un an

Publicat 19:48 | 09 apr. 2013 // Economie, Republica Moldova, Social // 996 vizualizări

Cetatenii-Republicii-Moldova-bani-trimisi-acasaValoarea transferurilor de valută din străinătate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) prin băncile moldoveneşti a crescut în primele două luni ale anului 2013 cu 14,8% şi a ajuns la 202,76 milioane de dolari SUA, relatează Moldpres, cu referire la date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare au trimis acasă în ianuarie – februarie 2013 cu 26 milioane de dolari SUA mai mult decât în perioada respectivă a anului trecut.
Transferurile de bani din străinătate în favoarea persoanelor fizice au revenit pe o creştere puternică la început de an şi au depăşit nivelul dinaintea crizei financiare din 2009, când au atins maximul istoric.

Intrările de bani pe canalul transferurilor prin băncile din Republica Moldova s-au ridicat în a doua lună a anului la 103,47 milioane de dolari SUA, o cifră comparabilă cu nivelul record de 104 dolari din anul 2008.
Urmare a crizei financiare şi economice, în 2009, transferurile au scăzut dramatic. Datele BNM relevă o creştere de 9,2 la sută a remiterilor în februarie 2013 faţă de perioada similară din 2012, însă ritmul de creştere a scăzut la jumătate faţă de prima lună a anului.

Centrul Analitic Independent „Expert Grup” explică majorarea transferurilor de bani de peste hotare, după trei luni de declin constant de la sfârşitul anului trecut, prin „creşterea sporită a remitenţelor din UE”.
Astfel, dacă în decembrie 2012 ponderea transferurilor în euro a fost de 36,1%, în primele două luni ale anului curent a depăşit 38 la sută.
”Prin urmare, stabilizarea economică curentă din Europa şi-a avut efectul”, afirmă experţii.

Aproximativ 700 de mii de cetăţeni moldoveni lucrează în străinătate, arată date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate de oficialităţi.
Statisticile oficiale denotă că numărul persoanelor declarate de către gospodării plecate în alte ţări la lucru sau în căutare de lucru a fost în anul trecut de 328,3 mii de persoane, faţă de 316,9 mii în 2011.

În anul 2012, cetăţenii moldoveni care muncesc în străinătate au trimis acasă prin băncile din Republica Moldova 1 miliard 494,23 milioane de dolari SUA, cu 3,5 la sută mai mult decât în anul 2011.
2012 a fost al treilea an consecutiv în care remiterile au crescut, după ce în timpul crizei economice transferurile s-au redus cu 30 la sută.

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!