Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Se împlinesc 40 de ani de la prima convorbire cu un telefon mobil! (foto)

Publicat 12:05 | 03 apr. 2013 // Accente Info, Elldorscop, Ştiinţă // 1.316 vizualizări

Martin-Cooper-primul-telefon-mobil-inventatorLa începutul lunii aprilie 1973, inventatorul Martin Cooper de la Motorola a efectuat primul apel cu ajutorul unui telefon mobil de pe un trotuar din New York. Inventatorul l-a sunat chiar pe Joel Engel, rivalul său de la „Bell Labs”, care la vremea respectivă încerca, de asemenea, să creeze un telefon portabil.

Potrivit unor zvonuri, Cooper s-ar fi inspirat din căpitanul Kirk din serialul TV „Star Trek” şi gadgeturile pe care acesta le folosea.

Martin Cooper (wikipedia.org)

Martin Cooper (wikipedia.org)

Primul model de telefon mobil cântarea nu mai puţin de 1,4 kilograme şi putea fi folosit 35 de minute, după care trebuia încărcat timp de 10 ore. Se numea „DynaTAC” (DYNamic Adaptive Total Area Coverage), iar Motorola a petrecut 10 ani încercând să obţină aprobări şi să depăşească obstacole tehnologice până să ajungă la producţia de masă.

În 1983, a fost lansat un „DynaTAC” mai uşor, la preţul de 3.500 de dolari (echivalentul astăzi a 7.400 dolari). Primul telefon mobil comercializat avea o lungime de 33 cm, nouă taste: „recall, clear, send, store, function, end, power, lock, volume”, un display şi putea memora 30 de numere.

După mai puţin de zece ani, în 1990, serviciile de telefonie erau disponibile pentru un milion de clienţi americani, pentru ca, în 2011, 87% din populaţia planetei să beneficieze de acest sistem de telefonie.

Sursa: Agerpres

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!