Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Sinodul Bisericii Serbiei: Sârbilor li se promite “un mare nimic” în schimbul renunţării la Kosovo

Publicat 20:17 | 11 apr. 2013 // Geopolitică, Mapamond // 763 vizualizări

SetbiaNici o conducere de stat a Serbiei, inclusiv cea de astăzi, nu are dreptul de a accepta condiţiile ce îi sunt impuse pentru aderarea ţării la Uniunea Europeană şi anume renunţarea de bunăvoie la o parte a teritoriului sârb în schimbul unei promisiuni goale privind ”un viitor european luminos”, se arată într-un apel al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe adresat puterii politice de la Belgrad cu privire la problema Kosovo.

„Sârbilor li cere să renunţe de bunăvoie la teritoriu, la suveranitate, la urmele istorice de existenţă în Kosovo şi Metohia (în timp ce albanezii din Kosovo-Metohia şi în prezenţa forţelor NATO pot să pângărească, fără să fie pedepsiţi, biserici, mănăstiri şi cimitire şi să atace oameni) şi în schimb se vine cu o promisiune goală, de ‘viitor luminos european’, adică se promite practic un mare nimic, cu o declaraţie cinică: Ţineţi de el bine!”, subliniază membrii Sinodului Bisericii Sârbe, în contextul presiunilor care se fac asupra Belgradului de către Bruxelles pentru încheierea unui acord cu Kosovo.

„Serbiei i se cere acum, în mod ultimativ, să renunţe efectiv la Kosovo şi Metohia, inima existenţei noastre ca biserică, popor şi stat, şi să lase acest pământ al poporului sârb sub autoritatea acelora care fie au ucis, fie au izgonit o mare parte din acest popor”, se mai arată în declaraţia menţionată, preluată de Pravoslavie.ru.

În acelaşi text, ierarhii sârbi subliniază că ”nicio o conducere de stat a Serbiei, inclusiv cea de astăzi, nu are nici dreptul, nici mandatul de a accepta condiţiile ce n-au mai fost puse nici unui alt stat-candidat la aderarea la UE”, apreciind că ”biletul de intrare /în UE/ este prea scump”.

Serbia a respins zilele trecute acordul propus de Bruxelles în vederea normalizării relaţiilor sale cu Kosovo şi a cerut reluarea negocierilor sub egida Uniunii Europene. Bruxellesul a declarat ulterior că aşteaptă noi propuneri concrete din partea Belgradului.

Comisia Europeană trebuie să prezinte la 16 aprilie un raport de evaluare a progreselor realizate de guvernul sârb în vederea începerii negocierilor de aderare, raport care va fi supus dezbaterii liderilor europeni înainte de summitul din vară.

Agerpres

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!