Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

SUA – Japonia: Acord pentru reducerea prezenţei americane pe insula Okinawa

Publicat 23:58 | 05 apr. 2013 // Geopolitică, Mapamond // 1.073 vizualizări
ultramarine.ro

ultramarine.ro

Statele Unite ale Americii şi Japonia au anunţat vineri, 5 aprilie, un nou plan pentru a reduce prezenţa americană pe insula niponă Okinawa şi a garanta, în acelaşi timp, un număr de forţe care să asigure eficienţa operativă în regiune.

Planul, prezentat vineri la Tokyo, este un pas-cheie în implemetarea foii de parcurs de realiniere prezentată în 2006, a semnalat Departamentul american al Apărării.

În acest plan se detaliază toţi paşii necesari pentru consolidarea forţelor americane în Okinawa şi termenele pentru eliberarea progresivă a peste 1.000 de hectare pe care le utilizează în prezent trupele americane.

“Statele Unite ale Americii şi Japonia au făcut un nou şi important pas în eforturile noastre de a asigura o prezenţă a forţelor SUA robustă şi eficienţa operativă în regiune, în timp ce ne reducem prezenţa pe insula Okinawa”, a spus ministrul american al apărării, Chuck Hagel, într-un comunicat.

Planul vizează “eliberarea imediată”, odată îndeplinite anumite proceduri necesare, a unor instalaţii şi zone din Okinawa, potrivit lui Hagel. Totuşi, potrivit Pentagonului, predarea unor zone ar putea întârzia până la 15 ani.

Acum, mai mult ca oricând este esenţial ca Statele Unite să menţină o forţă “sustenabilă în toată Asia” care să poată fi folosită pentru protecţia Japoniei şi a aliaţilor, precum şi a intereselor SUA, a spus ministrul.

Statele Unite au aproape 40.000 de militari în Japonia ca parte a unui acord convenit în 1960, după 15 ani de la înfrângerea acesteia în al Doilea Război Mondial.

În aprilie 2012, cele două ţări au semnat un acord privind realinierea forţelor americane în Japonia, prin care SUA s-au angajat să mute aproximativ 9.000 de puşcaşi marini americani de pe insula niponă Okinawa în puncte din afara Japoniei, însă în Pacificul asiatic.

Sursa: Agerpres/EFE

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!