Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Un căpitan-jurnalist sovietic a fost cel care a numit-o pe Margaret Thatcher “Doamna de Fier”

Publicat 22:11 | 08 apr. 2013 // Mapamond // 1.088 vizualizări
Margaret Thatcher cu Mihail Gorbaciov

Margaret Thatcher cu Mihail Gorbaciov

Un ziarist militar sovietic, Iuri Gavrilov, a fost cel care i-a dat fostului premier britanic Margaret Thatcher numele de “Doamna de Fier”, relatează luni, 8 aprilie, agenţia EFE, citând presa rusă.

Mai precis, la 24 ianuarie 1976, cotidianul militar sovietic “Krasnaia Zveda” (Steaua Roşie) a publicat un articol intitulat “Doamna de Fier”, semnat de căpitanul sovietic Iuri Gavrilov. Textul era o replică la o declaraţie a premierului britanic Margaret Thatcher care acuza Uniunea Sovietică de intenţia de a domina lumea.

Ziaristul, acum colonel în rezervă, a recunoscut că a comparat-o pe lady Thatcher cu legendarul cancelar german Otto Von Bismarck din cauza caracterului ei dur.

Titlul iniţial al articolului a fost “Cancelarul de Fier”, dar, fiind vorba de o femeie, l-a schimbat în “Doamna de Fier”.
Cu acest titlu, articolul a fost preluat şi de cotidianul britanic “Sunday Times”.

Dar acest titlu nu a deranjat-o pe cea care avea să devină premier, iar susţinătorii ei nu au ezitat să-l folosească în campania electorală din anul 1979, afirmând că “Marea Britanie are nevoie de o doamnă de fier”.

Odată ajunsă premier, Thatcher a criticat intens Uniunea Sovietică.

Potrivit lui Ivan Melnikov, vicepreşedinte al Partidului Comunist rus, Thatcher a jucat un rol foarte important în dezintegrarea URSS-ului, iar proiectul ei cel mai de succes în toată cariera politică a fost “seducerea politică a lui Mihail Gorbaciov”.

Margaret Thatcher a murit. “Doamna de Fier” avea 87 de ani (foto)

Sursa: Agerpres

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!