Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

3 mai – Ziua mondială a libertăţii presei

Publicat 11:49 | 03 mai 2013 // Mapamond // 687 vizualizări
mrmediatraining.com

mrmediatraining.com

În fiecare an, pe data de 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertăţii presei.

Tema propusă pentru 2013 este „Siguranţa de a vorbi: asigurarea libertăţii de exprimare în toate formele de mass-media”.

În acest an se sărbătoresc, de asemenea, 20 de ani de la proclamarea Zilei mondiale a libertăţii presei de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.

ONU a declarat data de 3 mai Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: ‘Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat’.

Jurnalista etiopiană Reeyot Alemu, aflată în închisoare în prezent, este câştigătoarea Premiul mondial pentru libertatea presei UNESCO – Guillermo Cano 2013. Reeyot Alemu a fost recomandată de juriul internaţional independent pentru recunoaşterea „curajului excepţional, rezistenţa şi angajamentul său în libertatea de exprimare”.

La 3 mai 1991, în capitala Namibiei, Windhoek, a avut loc un seminar regional, în care jurnaliştii africani au dezbătut problema instaurării unui climat mediatic independent şi pluralist.
Atunci a fost adoptată “Declaraţia pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste”, manifest al jurnaliştilor potrivit căruia cenzura este considerată o gravă încălcare a drepturilor omului şi prin care s-a cerut tuturor ţărilor să ofere garanţii constituţionale pentru libertatea presei.

Conferinţa generală a UNESCO a adoptat la 15 octombrie 1991 o rezoluţie privind “Promovarea libertăţii presei în lume”, care recunoştea că “o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”.

Începând cu 1997, Premiul mondial pentru libertatea presei UNESCO – Guillermo Cano, în valoare de 25.000 de dolari, este decernat în fiecare an cu ocazia acestei zile unei persoane, organizaţii sau instituţii ce se remarcă prin contribuţia esenţială la apărarea sau promovarea libertăţii presei, oriunde în lume. Premiul poartă numele jurnalistului columbian Guillermo Cano, asasinat în 1987, pentru că a denunţat activităţile traficanţilor de droguri din ţara sa.

Sursa: Agerpres

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!