Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Astronomii vorbesc despre pericolul unui „bombardament cosmic” potenţial letal pentru Terra

Publicat 05:59 | 30 mai 2013 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.078 vizualizări

Supernova-companionPământul ar putea fi expus unui bombardament colosal de raze gamma, care ar putea distruge un sfert din ozonul atmosferic şi ar afecta drastic biodiversitatea, spun unii astronomi.

Sursa acestui pericol este o stea aflată la aproximativ 8.000 de ani-lumină depărtare, numită WR 104. Steaua a fost descoperită în 1998 de Peter Tuthill, astronom la Universitatea din Sydney.

Steaua WR 104 ar putea deveni în orice moment o supernovă (ar putea exploda), generând o emisie enormă de raze gamma ce ar putea ajunge la Terra.

„Steaua s-ar putea transforma în supernovă oricând în următorii 500.000 de ani”, afirmă astronomul Grant Hill.Supernova-Raze-GammaSteaua WR 104 face parte dintr-un sistem binar (un ansamblu de două stele în acelaşi sistem stelar) şi aparţine unei clase numite stele Wolf-Rayet – stele vechi, masive, foarte luminoase, care au pierdut o mare parte din masa lor, rămânând fără învelişul exterior de hidrogen. Se cunosc puţine astfel de stele – ceva mai mult de o sută.

Se poartă multe dispute în jurul întrebării dacă o emisie de raze gamma produsă de WR 104 ar putea lovi Pământul; dr. Hill spune că acest lucru depinde de rotaţia stelei.
Nu se ştie clar dacă steaua este aliniată cu Pământul; măsurând anumite caracteristici ale axei de rotaţie, astronomii au obţinut rezultate contradictorii şi nu se ştie dacă axa este îndreptată spre Pământ sau dacă e înclinată faţă de această direcţie cu 30-40 de grade.
Dacă unghiul este mai mare de 30 de grade, Pământul ar scăpa neatins.

telescopPeter Tuthill şi colegii săi care au descoperit steaua WR 104 în 1998, cu ajutorul unor imagini în infraroşu luate cu telescopul Keck I, au măsurat că înclinaţia axei ei faţă de Terra ar fi de 10-15 grade.

Câţiva ani mai târziu, măsurătorile spectroscopice realizate de Grant Hill arătau, însă, că înclinaţia ar fi de 30-40 de grade.

Dar, conform declaraţiilor acestuia, observaţiile asupra WR 104 şi asupra nebuloasei spirale din jurul ei par să arate, intuitiv, că înclinaţia acesteia este zero, ceea ce înseamnă că Pământul ar fi expus bombardamentului de raze gamma în eventualitatea că steaua se transformă în supernovă.

De la anunţarea rezultatelor iniţiale ale măsurătorilor, Grant Hill şi-a perfecţionat modelele computerizate cu care lucrează şi urmează să analizeze din nou datele, sperând să obţină informaţii mai clare despre adevărata înclinaţie a stelei. Datele vor fi publicate în cursul acestui an.

Sursa: Descopera.ro/ FOXNews/ Forbes

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!