Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Femeile preferă vocile masculine grave

Publicat 01:42 | 16 mai 2013 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.104 vizualizări
nokia.com

nokia.com

Vocea, care face parte din caracteristicile sexuale secundare, constituie un criteriu de atracţie la o persoană.

Ce face însă ca unele voci să fie percepute ca mai atrăgătoare decât altele?, se întreabă Huffingtonpost.fr.

La păsări, caracteristicile vocale anunţă intenţiile şi sugerează şi aspecte fizice. Sunetele de joasă frecvenţă indică un posibil atac din partea celui care emite sunetul, în timp ce frecvenţele înalte semnalează mai degrabă supunerea sau teama.

Imaginea, în primul caz, este a unei păsări mari, care ar putea ataca, iar în al doilea caz, a unei păsări mai mici. Ce se întâmplă însă la om?

Revista ştiinţifică PLoS One a publicat un studiu asupra percepţiei vocii umane şi a gradului său de atractivitate, pornind de la ipoteza că vocea sugerează dimensiunile corporale, atractivitatea decurgând din această imagine.
Extrapolând datele de la păsări, o voce masculină gravă ar fi preferată de femei, care îşi imaginează un bărbat înalt, prin urmare mai combativ şi dominant, spre deosebire de o voce subţire, feminină.

audiogids.lv

audiogids.lv

Rezultatele arată că bărbaţii ar prefera o voce feminină înaltă, cu destule variaţii de frecvenţă, mai degrabă murmurată şi voalată, ceea ce sugerează o femeie micuţă.
Femeile preferă o voce masculină joasă, cu puţine variaţii de frecvenţă, care dă impresia unui bărbat înalt. Ar dori totuşi să fie şi murmurată sau voalată.

Ultima observaţie i-a mirat pe autorii studiului. Oamenii ar avea o strategie vocală apropiată de cea a animalelor, potrivit rezultatelor cercetării.
Însă în ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, o notă care face mai blând caracterul agresiv şi combativ asociat cu înălţimea semnificativă ar fi considerată mai atractivă.

Există totuşi şi o consolare pentru bărbaţii cu voce mai ascuţită: un alt studiu, apărut tot în PLoS One, în 2011, a arătat că bărbaţii cu voce gravă, considerată mai atrăgătoare, au concentraţii mai mici de spermatozoizi decât ceilalţi bărbaţi…
Aşa încât vocea gravă nu este neapărat semnul unui partener cu mare potenţial de reproducere, încheie Huufingtonpost.fr.

Sursa: Agerpres

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!