Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Legionarii la Chişinău – documente şi informaţii inedite

Publicat 22:17 | 13 mai 2013 // Cultură, Republica Moldova // 2.297 vizualizări

Update: Lansarea cărţii va avea loc în sediul unei biblioteci din Chişinău, au anunţat autorii.
Lansarea cărţii “Garda de Fier în Basarabia” (foto)

coperta cărţii

coperta cărţii

“Garda de Fier în Basarabia. Documente” – o lucrare semnată de Alexandru Moraru şi Benedict Ciubotaru

Primul volum al culegerii de documente de arhivă “Garda de Fier în Basarabia. Documente” (autori: Alexandru Moraru, Benedict Ciubotaru) va fi lansat joi, 16 mai, la Chişinău, în incinta Centrului de Cultură şi Istorie Militară (str. Tighina, 47), de la ora 16:00.

Lucrarea a apărut recent la Editura “Iulian” din Chişinău, în format A4, cu 384 de pagini, “într-un tiraj modest”, potrivit istoricului-arhivist Alexandru Moraru.

Coperta cărţii este realizată de fiica sa, Laura Moraru, elevă la Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” din Chişinău.

Potrivit precizării făcute de Alexandru Moraru pentru Elldor.Info, la apariţia volumului “nu a contribuit nicio organizaţie politică sau nonguvernamentală”, cartea fiind editată din banii autorilor.

“Subiectul documentelor propuse este incendiar, deoarece dă peste cap toate învinuirile aduse mişcării legionare de către falsificatorii comunişti şi sionişti”, susţine Alexandru Moraru.

Istoricul spune că „în această culegere de documente de arhivă sunt prezentate argumente serioase, argumente indiscutabile că mişcarea legionară a fost o mişcare de eliberare naţională de sub jugul politic, financiar, diplomatic şi economic al străinilor”.

Alexandru Moraru mai menţionează: “Considerăm că mişcarea legionară nu a fost o mişcare fascistă, nazistă sau de dreapta: ea nu se înscrie în asemenea clasificări, nesatisfăcând criteriile vreunei asemenea clasificări.
Mai mult chiar, legionarii refugiaţi după „rebeliune” în Germania nazistă au fost îndată arestaţi şi internaţi în lagărul de concentrare de la Buchenwald.
De factură nazistă a fost formaţiunea cuzistă – PNC-LANC.

Mişcarea legionară a fost o mişcare de eliberare naţională a poporului român de sub ocupaţia puterilor străine. Dat fiind că ea era o mişcare autentică de eliberare naţională, în virtutea acestei esenţe a ei, ea era o mişcare anti-sistem.

Şi încă ceva. Mişcarea legionară era formată din oameni în majoritatea lor covârşitoare absolut sinceri, care şi-au asumat jertfa vieţii, pentru a obţine eliberarea neamului lor.

Cu regret, ideologia comunistă, sionistă, a făcut un efort major, începând cu anii 30 ai secolului trecut şi până în prezent, pentru a ascunde adevărul despre legionari şi a falsifica istoria mişcării legionare.

Documentele de faţă mărturisesc că legionarii au fost mereu ţinuţi în vizorul poliţiei, fiind consideraţi drept criminali, bandiţi şi infractori.

Pentru a da o ripostă acestor minciuni şi aberaţii, venim în faţa Dvs. cu aceste documente de arhivă, direct de la sursă, care îi oferă cititorului posibilitatea de a-şi face propria concluzie vis-a-vis de acest subiect”.

Primul volum al lucrării (vor urma altele două) conţine 300 de documente inedite de arhivă depistate în Arhiva Naţională a Republicii Moldova şi peste 20 de ilustraţii – copii de pe originalele documentelor.

Autorii sunt de părere că această lucrare istorico-arhivistică “depăşeşte limitele unei colecţii obişnuite de documente”, fiind “un instrument de lucru pentru istorici, cercetători ştiinţifici, savanţi, politologi, jurişti, sociologi, oameni politici etc.”.

“Avem speranţa că această carte va deveni o lucrare de referinţă, dacă ţinem cont de încărcătura informaţională şi ştiinţifică a documentelor cuprinse în culegerea de faţă, dar şi cronologia mişcării legionare şi bibliografia acesteia, considerate de noi importante şi adunate de noi din diferite surse.

Documentele au fost depistate în dosarele Arhivei Naţionale a Republicii Moldova, preponderent în fondurile arhivistice ale poliţiei, jandarmeriei şi siguranţei române, primăriilor, preturilor şi altor instituţii ale Ţării; tot aici, la sfârşitul colecţiei, au fost incluse şi câteva documente sovietice, din fondul arhivistic al Procuraturii RSS Moldoveneşti şi traduse din limba rusă.
Sub această copertă aveţi 300 de documente de arhivă, în majoritate inedite şi care apar în premieră absolută”, mai precizează Alexandru Moraru.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!