Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Misteriosul „foc viu” din preajma cascadei (video)

Publicat 14:20 | 13 mai 2013 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.351 vizualizări

În spatele unei cascade aflate în statul american New York (în Chestnut Ridge Park) se ascunde o aşa-numită „flacără veşnică” sau „foc viu” – manifestarea unui fenomen geologic rar şi spectaculos.

Este un foc care arde neîncetat, alimentat de emanaţiile de gaze naturale din adâncul Pământului.

Comparativ cu alte „flăcări veşnice”, acest „foc viu” are unele caracteristici speciale, care îl fac şi mai interesant pentru specialişti, scriu Descopera.ro şi “Live Science”.

livescience.com

livescience.com

În întreaga lume sunt cunoscute doar câteva sute de astfel de „flăcări veşnice”, iar cercetătorii care au studiat-o de curând pe cea din Chestnut Ridge Park, statul New York, au numit-o „cea mai frumoasă din lume”.

Asemenea focuri sunt alimentate de emanaţiile de gaz metan provenit din subteran şi care ajunge la suprafaţă prin fisurile scoarţei terestre. Cel din Chestnut Ridge Park, însă, este deosebit.

Aprins probabil de nativii americani în urmă cu sute sau mii de ani, el este alimentat printr-un proces geologic nou-descoperit, care nu era cunoscut anterior în natură.

În acest caz particular, rocile care alimentează flacăra sunt doar „călduţe”, au o vârstă geologică mult mai mică şi se găsesc mai aproape de suprafaţă decât ar fi fost de aşteptat.

Aceste particularităţi sugerează că gazul este produs printr-un proces diferit, formându-se din moleculele organice din şist în prezenţa unui catalizator.

Se estimează că aproximativ 30% din emisiile de metan la nivel mondial ar proveni din surse naturale, cum sunt aceste emanaţii de metan din scoarţa Pământului.

Când este posibil, ar putea fi chiar indicat ca aceste surse de gaz să fie aprinse, creând focuri vii, deoarece prin arderea metanului se produce dioxid de carbon, care reţine de 20 de ori mai puţină căldură în atmosferă, având astfel un efect de seră mult mai slab decât al metanului.

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!