Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Nabucco – un proiect parțial reanimat pentru transportul gazelor

Publicat 12:39 | 20 mai 2013 // Geopolitică, Mapamond, Opinii, Radar, România // 1.101 vizualizări

„Dacă lucrurile se urnesc atât de greu, riscăm să găsim și în conducta Iași-Ungheni-Chișinău tot gaze de la South Stream, adică din Rusia.”

Nabucco-harta-proiectViorel Patrichi

Consorțiul NABUCCO Gas Pipeline International GmbH a anunțat pe 6 mai lansarea procedurii “Open Season” pentru rezervarea capacității gazoductului Nabucco, spune direcotul Sergiu Ion.
Prima fază a procedurii “Open Season” le oferă potenţialilor transportatori posibilitatea de a-şi exprima interesul în rezervarea capacităţii conductei, precum şi de a solicita acces la documentele procedurii, ulterior putând depune oferte neangajante pentru rezervare de capacitate.

Documentele “Open Season” includ detalii referitoare la procedură, formularul acordului de transport al gazelor şi codul de reţea aferent, stabilind termenii şi condiţiile propuse de transportator pentru serviciile de transport prin conducta Nabucco.

“Pe măsură ce continuă dezvoltarea proiectului Nabucco, suntem încântaţi să putem anunţa atingerea acestei etape extrem de semnificative. Odată construită, conducta Nabucco va oferi producătorilor şi transportatorilor acces la pieţe aflate în creştere din Europa Centrală şi de Sud-Est, precum şi un acces sporit la Terminalul Central European de Gaze Naturale de la Baumgarten. Procedura de tip “Open Season” se va desfăşura conform principiilor liberului acces şi diversificării aprovizionării’, a declarat Reinhard Mitschek, CEO al Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Finalizarea primei faze a procesului “Open Season” era prevăzută pentru sfârşitul celui de-al doilea trimestru al acestui an. După încheierea cu succes a acestei etape, transportatorii vor fi invitaţi să transmită oferte angajante. Începerea etapei ofertelor angajante este prevăzută pentru trimestrul al treilea al anului 2013. Pentru a asigura un anumit nivel de flexibilitate, Nabucco Gas Pipeline International GmbH îşi rezervă dreptul de a extinde sau modifica calendarul prevăzut pentru “Open Season”.

Proiectul Nabucco reprezintă cea mai scurtă rută de acces a gazelor naturale de la exploatările din Azerbaidjan către Europa de Sud-Est, care facilitează acces direct întregii pieţe din regiunea Balcanilor, cât şi consumatorilor din Italia şi Grecia.

Conducta Nabuco va face conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la graniţa turco-bulgară, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria, până la terminalul central-european de redistribuire (HUB) de la Baumgarten, Austria. Via Baumgarten, gazele furnizate prin Nabucco pot alimenta peste 500 de milioane de clienţi din Europa.

Proiectul Nabucco are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, prin construirea unui gazoduct care va porni de la Marea Caspică şi va ocoli Rusia. Conducta va avea o lungime de 3.300 de kilometri și nu se va supune prevederilor Pachetului Energetic III al Uniunii Europene, statut la care visează și Vladimir Putin pentru South Stream.

Chiar dacă această conductă și-a redus dramatic capacitatea proiectată inițial (o concesie pentru Turcia și Azerbaidjan, care construiesc Trans Anatolian Pipline (TANAP) sau lipsa banilor pentru construcție?), proiectul Nabucco este foarte important pentru România, ceea ce îi face pe conducătorii noștri să viseze la independența energetică.

„România are şansa uriaşă în aceşti ani de a fi într-adevăr importantă pe harta energetică a regiunii. Şi urmează câteva momente extrem de importante: finalizarea proiectului Nabucco, investiţiile în explorările off shore – am fost nu întâmplător în vinerea mare să văd cu ochii mei ceea ce înseamnă într-u fel viitorul României din punct de vedere energetic – investiţiile în transportul enegiei – anul acesta vreau să inaugurăm, şi ca un mesaj special pentru Republica Moldova – conexiunea de gaze, după aceea urmând să îmbunătăţim conexiunea de energie de înaltă tensiune”, a spus premierul Victor Ponta.

Dacă lucrurile se urnesc atât de greu, riscăm să găsim și în conducta Iași-Ungheni-Chișinău tot gaze de la South Stream, adică din Rusia.

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!