Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

PKK confirmă retragerea din Turcia

Publicat 15:45 | 07 mai 2013 // Mapamond // 572 vizualizări

PKK-TurciaComandamentul militar al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, rebelii kurzi din Turcia) a confirmat retragerea începând de miercuri, 8 mai, din Turcia, a rebelilor, transmite AFP, citată de Agerpres.

Primele grupuri de rebeli trebuie să ajungă „în interval de o săptămână” la bazele lor din nordul Irakului, unde PKK dispune de tabere de antrenament, potrivit comunicatului aripei militare a PKK.

PKK adaugă să va rămâne fidel angajamentului său de a se retrage de pe solul turcesc îndată ce nu este atacat de forţele armate turce.

Într-un interviu acordat presei turce, numărul doi al PKK, Murat Karayilan, a declarat că retragerea ar urma să se încheie în toamnă.

Numărul rebelilor kurzi prezenţi în Turcia este estimat la 2.000, lor adăugându-li-se şi 2.500 de combatanţi din bazele mişcării aflate în Irak.

PKK a anunţat pe 25 aprilie, din Kurdistanul irakian, că forţele combatante vor părăsi Turcia începând cu data de 8 mai, în cadrul negocierilor de pace purtate de la sfârşitul anului trecut între şeful închis al rebelilor, Abdullah Ocalan, şi autorităţile turce.
Ocalan a cerut PKK să înceteze focul şi să se retragă din Turcia.
Conflictul kurd din Turcia a provocat peste 45.000 de morţi, potrivit armatei turce, de la începutul insurecţiei PKK, în anul 1984.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!