Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Podul de Flori din 6 mai 1990. Cum a comentat Televiziunea Română, pentru a nu-i deranja pe sovietici (video)

Publicat 08:48 | 06 mai 2013 // Republica Moldova, România, Social // 1.159 vizualizări
infoprut.ro

infoprut.ro

La 6 mai 2013 se împlinesc 23 de ani de când românii de pe ambele maluri ale Prutului s-au întâlnit şi s-au îmbrăţişat în cadrul acţiunii „Podul de Flori de peste Prut”, organizată de „Asociaţia românilor liberi de pretutindeni”, Frontul Popular din Republica Moldova şi Asociaţia Culturală Bucureşti-Chişinău.

Podul de Flori din 6 mai 1990 a fost prima deschidere a frontierelor dintre România şi Republica Moldova. La eveniment au participat aproximativ 1.200.000 de oameni. În acea zi de duminică, cetăţenilor din România li s-a permis ca, între orele 13:00 și 19:00, să treacă Prutul în Moldova încă sovietică fără pașaport și fără viză.

După 50 de ani de la impunerea de către sovietici a graniţei pe Prut, drept în inima Moldovei, sute de mii de români din Basarabia şi din România s-au întâlnit pe malul stâng al râului.
De dimineaţă, mii de oameni cu braţele încărcate de flori s-au adunat de-a lungul Prutului, în dreptul celor opt puncte de trecere a frontierei stabilite: Miorcani-Pererîta, Stânca-Costeşti, Iaşi-Sculeni, Ungheni-Pod Ungheni, Albiţa-Leuşeni, Fălciu-Stoianovca (Ţiganca), Oancea-Cahul, Galaţi-Giurgiuleşti.

Buchetele aduse de cei prezenţi, într-un gest simbolic, au fost aruncate pe apă, iar milioanele de flori au format un pod plutitor.
După aceasta, procedura de trecere a frontierei a fost simplificată considerabil.
La 16 iunie 1991 a avut loc al doilea Pod de Flori. De această dată, locuitorii din Moldova sovietică au putut să intre fără acte în România.
Cum a comentat TVR, pentru a nu-i deranja pe sovietici: „Două popoare, dar o singură cultură şi o singură limbă…” Video:

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!