Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Rusia anunţă că a dezvoltat un sistem de neutralizare a scutului antirachetă

Publicat 01:29 | 24 mai 2013 // Mapamond // 842 vizualizări

RacheteArmata rusă a dezvoltat un sistem de neutralizare a scutului antirachetă american, a declarat joi, 23 mai, generalul de armată Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al forţelor armate ruse, în deschiderea Conferinţei privind securitatea europeană, organizată la Moscova.

„Complexul de măsuri tehnico-militare îndreptate spre neutralizarea posibilului impact negativ al sistemului global de apărare antirachetă al SUA asupra forţelor nucleare ruse a fost conceput şi noi nu ascundem acest fapt”, a subliniat Gherasimov.

Punerea în aplicare a acestui sistem (de neutralizare) va depinde de evaluările ruse cu privire la capacităţile sistemului antirachetă al SUA şi NATO de a slăbi potenţialul strategic al Rusiei de descurajare, a adăugat şeful Statului Major al armatei ruse.
El a mai spus că Rusia îşi va reduce armele strategice ofensive doar dacă va fi sigură că sistemul antibalistic global nu aduce atingere capacităţilor sale de descurajare nucleară.

Potrivit generalului rus, în funcţie de acumulările “cantitative şi calitative” ale capacităţilor antirachetă americane, Rusia va decide dacă va respecta Tratatul de reducere a arsenalelor nucleare START sau va denunţa documentul.

La 15 aprilie, cu ocazia vizitei sale la Moscova, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american, Tom Donilon, i-a transmis liderului rus Vladimir Putin un mesaj din partea şefului administraţiei de la Washington, Barack Obama, care conţinea şi o serie de iniţiative cu privire la cooperarea tehnico-militară, inclusiv apărarea antirachetă şi problemele nucleare.

Câteva zile mai târziu, Iuri Uşakov, consilier al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că Rusia nu este mulţumită în legătură cu noile iniţiative ale preşedintelui american în domeniul antirachetă.

La sfârşitul lunii aprilie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că situaţia creată în jurul scutului antirachetă american este “în impas”.
Rusia insistă asupra unor garanţii scrise din partea SUA că implementarea sistemului antibalistic în Europa nu va aduce, în timp, atingere potenţialului rus de descurajare nucleară.

Sursa: Agerpres/RIA Novosti

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!