Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Rusia: Aviaţia militară a primit în dotare un sistem pentru bruierea dronelor NATO

Publicat 01:55 | 30 mai 2013 // Geopolitică, Mapamond // 1.532 vizualizări

drona-Block-40-Global-Hawk-NATOAviaţia militară rusă a primit în dotare un sistem de război electronic capabil să deconecteze punctual radarele inamice şi sistemele de control ale radarelor, fără să bruieze însă propriile sale comunicaţii, scrie în ediţia sa de miercuri, 29 mai, cotidianul “Izvestia”.

Testele la noul sistem de bruiaj, denumit Porubşcik, s-au încheiat la începutul lunii mai la Institutul de cercetări Gromov din Jukovski, în regiunea Moscovei.

Sistemele de bruiaj anterioare blocau toate sistemele electronice, inamice şi prietene.
Acum, cu noul sistem Porubşcik, pot fi ”debranşate” ţinte precise.

Noul sistem rus de bruiaj ar urma să fie eficient împotriva sistemului american de detecţie şi comandă aeropurtat AWACS, rachetele sol-aer din clasa Patriot, şi va permite blocarea controlului dronelor activ utilizate de către ţările NATO.
”Noul sistem detectează comunicaţii fără fir sau raze radar în regim pasiv, fără ca el însuşi să emită ceva, analizează frecvenţa canalelor şi emite un bruiaj punctual activ sau pasiv. Printre altele, semnalul este blocat într-o anumită direcţie pe o anumită frecvenţă, fără să afecteze alte surse”, a declarat unul dintre participanţii la teste.

În absenţa unor avioane moderne care să beneficieze de o lungă autonomie de zbor, noul sistem de bruiaj a fost instalat pe un vechi aparat Il-22, construit în 1979.
Aparatul a fost integral repus în funcţiune la Uzina Miasniţev şi dotat cu echipamente speciale, inclusiv cu antene laterale şi transmiţători tractaţi care se mişcă în zbor pe mai multe sute de metri.
O sursă din Ministerul rus al Apărării a explicat că, din cauza vechimii avionului Il-22, Comandamentul armatei aerului insistă asupra instalării noului sistem de bruiaj pe un alt aparat, dar nu este disponibil nici un avion care să aibă performanţele necesare: viteză şi autonomie de zbor.

La ora actuală, avionul echipat cu noul sistem de bruiaj este în teste la uzină şi va fi dat în serviciu până la sfârşitul acestui an.
Armata rusă a aerului ar urma să primească cinci avioane de acest tip.

”Cu toate că va fi modernizat, Il-22 va fi retras din serviciu în decurs de 10 ani, după care noul sistem de bruiaj va trebui să fie instalat pe un alt mijloc de transport”, a declarat o sursă din cadrul Armatei ruse a aerului.
Potrivit sursei, vor fi necesare modificări semnificative la nivel de fuselaj şi electronic pentru a instala pe aparat noul sistem de bruiaj.

“Trebuie să fie încorporate antene, trebuie modificat sistemul de alimentare, instalate canale suplimentare pentru cabluri, trapele de serviciu etc. Sistemul de bruiaj trebuie instalat în aşa fel încât să nu interfereze cu echipamentele aparatului”, a explicat sursa.

Potrivit declaraţiilor lui Dmitri Kornev, redactor-şef al site-ului “Military Russia”, sistemul de bruiaj Porubşcik este foarte necesar în războaiele moderne.
”Armele celor mai mari armate din lume dispun în prezent de sisteme electronice complexe, inclusiv de drone. Prin urmare, sistemele de bruiaj punctual vor deveni o armă foarte puternică”, a explicat Kornev.

Lucrările la noul sistem de bruiaj au început în 2009, după semnarea unui contract între Ministerul Apărării şi Uzina Miasniţev.
Instalarea echipamentelor pe un avion Il-22 a început în 2010. Primele zboruri ale aparatului modificat au avut loc în 2012.
Sistemul a costat peste 5 milioane de euro.

Barack Obama a semnat memorandumul ce reglementează loviturile cu drone

Sursa: Agerpres/RIA Novosti

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!