Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Brazilia: Zeci de mii de oameni au ieşit la proteste în întreaga ţară

Publicat 03:16 | 18 iun. 2013 // Mapamond // 902 vizualizări

Manifestaţiile au fost convocate pe reţelele de socializare, fără revendicarea apartenenţei politice

Proteste-BraziliaZeci de mii brazilieni au ieşit în stradă luni, 17 iunie, la Sao Paolo şi în majoritatea marilor oraşe din Brazilia pentru a protesta împotriva creşterii preţurilor la transportul public şi a costurilor Campionatului Mondial de fotbal din 2014 (15 miliarde de dolari), chiar în timpul desfăşurării Cupei Confederaţiei la fotbal.

La Brasilia, cel puţin două sute de manifestanţi s-au urcat pe acoperişul Parlamentului, unde nu există niciun grilaj de protecţie.

Poliţia estimează că 30.000 de persoane au ieşit în stradă la Sau Paolo. Manifestaţii de mai mică amploare au avut loc la Brasilia, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Fortaleza, Salvador şi în alte oraşe ale ţării.

La Belo Horizonte, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor pentru a-i împiedica să se apropie de stadionul Mineiraounde se juca meciul de fotbal dintre Nigeria şi Tahiti din cadrul Cupei Confederaţiilor.
În alte oraşe, poliţia a supravegheat îndeaproape defilările, fără a interveni.

Pancarta-BraziliaLa Sao Paulo, circa 30.000 de manifestanţi s-au îndreptat spre Avenue Pauliste, una din cele mai importante artere din această metropolă de circa 20 de milioane de locuitori.

Manifestaţiile au fost convocate pe reţelele de socializare, fără revendicarea apartenenţei politice. Majoritatea protestatarilor sunt tineri din clasa de mijloc.

„Am venit pentru că vreau ca Brazilia să se trezească. Nu sunt (manifestaţii) doar împotriva creşterii (preţurilor) la transport, dar şi pentru educaţie şi sănătate”, a declarat pentru AFP Diyo Coelho, 20 de ani, care a defilat cu un grup de prieteni la Sao Paulo, cu o floare albă în mână.

O mare manifestaţie a avut de asemenea loc în centrul oraşului Rio. Poliţia a precizat că numărul manifestanţilor nu ar fi fost decât de 6.000, însă, potrivit corespondentei AFP la faţa locului şi imaginilor transmise la televiziune, protestatarii au părut mult mai numeroşi.
„Veniţi, veniţi, veniţi în stradă, veniţi!”, scandau manifestanţii, în majoritate tineri, pe principala arteră, Rio Branco, din centrul administrativ, potrivit AFP.
Din înaltul clădirilor, angajaţii au aruncat cu numeroase bucăţi de hârtie albă în semn de sprijin pentru manifestanţi.

„Sunt aici pentru a arăta că Brazilia nu este ţara doar a fotbalului şi a sărbătorii. Aici, avem alte preocupări, cum ar fi lipsa de investiţii în lucruri cu adevărat importante, precum sănătatea şi educaţia”, a declarat pentru AFP Daiana Venancio, 24 de ani, licenţiată în drept.

La Brasilia, 2.500 de manifestanţi, potrivit poliţiei, sau 5.000, potrivit organizatorilor, au blocat principala stradă unde se află ministerele şi alte edificii guvernamentale şi au ajuns în faţa Parlamentului. Potrivit AFP, cel puţin 200 dintre ei s-au urcat pe acoperişul Parlamentului.

Mişcarea a debutat săptămâna trecută, împotriva creşterii preţurilor biletelor la autobuz, tren şi metrou la Sao Paulo, după care s-a extins rapid şi în alte oraşe.
Sloganurile vizează de asemenea cheltuielile angajate pentru organizarea Campionatului Mondial de fotbal de anul viitor, în contextul în care Brazilia are lipsuri uriaşe în materie de sănătate, educaţie, locuinţe, iar inegalităţile sociale persistă.

Sursa: Agerpres

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!