Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Nouă descoperire: Ochiul uman are o structură mai complexă decât se ştia

Publicat 18:56 | 12 iun. 2013 // Elldorscop, Radar, Ştiinţă // 1.202 vizualizări
pixdaus.com

pixdaus.com

Un nou strat al corneei – membrana transparentă care acoperă ochiul – a fost descoperit de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Nottingham.

Descoperirea nu numai că schimbă viziunea oftalmologilor asupra alcătuirii ochiului, dar va face mai simple şi mai sigure operaţiile pentru pacienţii cu leziuni la acest nivel, informează Descopera.ro, cu referire la Livescience.com.

Componenta nou-descoperită a fost denumită stratul lui Dua, după numele descoperitorului său, Harminder Dua, profesor de oftalmologie la Universitatea din Nottingham.

livescience.com

livescience.com

Specialiştii l-au identificat la globii oculari donaţi pentru cercetări, injectând bule minuscule de aer între diferitele straturi ale corneei şi studiind fiecare strat la microscop.

Stratul lui Dua este o structură foarte subţire, dar rezistentă, cu grosimea de numai 15 microni. Este situat în spatele corneei, ţesutul transparent care îmbracă globul ocular în partea sa anterioară.

Dua şi colegii săi cred, de exemplu, că o ruptură a acestui strat este factorul care provoacă hidropsul cornean – o afecţiune în care lichidul din interiorul ochiului se acumulează la nivelul corneei.

Stratul lui Dua se adaugă celor 5 straturi cunoscute anterior ale corneei: epiteliul cornean la exterior, urmat de stratul lui Bowman, stroma corneană, membrana Descemet şi endoteliul cornean.
Stratul lui Dua se găseşte între stroma corneană şi membrana Descemet.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!