Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

ONU: Desfăşurarea Căştilor Albastre ruse pe Înălţimile Golan nu este admisibilă

Publicat 22:36 | 07 iun. 2013 // Geopolitică, Mapamond // 1.129 vizualizări

ONU-casti-albastre-forte-paceOferta Moscovei de a înlocui contingentul austriac de Căşti Albastre care se va retrage de pe Înălţimile Golan (regiune în sud-vestul Siriei ocupată în mare parte de Israel) nu este admisibilă, deoarece acordurile de dezangajare nu îi permit Rusiei să participe la această forţă a Naţiunilor Unite, a anunţat ONU vineri, 7 iunie.

Suntem receptivi la faptul că Rusia intenţionează să trimită trupe pentru Înălţimile Golan, dar acordul de dezangajare şi protocolul acestuia, încheiat între Siria şi Israel, nu permite membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate să participe la FNUOD (Forţa ONU pentru Observare şi Dezangajare pe Înălţimile Golan)”, a explicat purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky.

El a adăugat că, urmare a deciziei austriece, “căutarea altor ţări care să trimită trupe se desfăşoară în mod active”, însă nu a citat nicio ţară care s-a oferit din proprie iniţiativă ca să trimită un contingent.

Consiliul de Securitate urmă să aibă o serie de consultări în problema FNUOD vineri după-amiază.

“Nimeni nu se înghesuie” ca să îi înlocuiască pe soldaţii austrieci, a comentat în legătură cu această situaţie un diplomat acreditat la Naţiunile Unite care a adăugat că nu se aşteaptă “la mare lucru” de la consultările de vineri în Consiliul de Securitate.
Numai Fiji şi-a luat angajamentul să trimită un contingent pentru FNUOD, după ce Canada, Japonia şi Croaţia şi-au retras trupele, dar până în prezent nu a dat curs promisiunii.

“Ţinând cont de situaţia actuală dificilă de pe Înălţimile Golan, am putea înlocui contingentul austriac care va părăsi regiunea”, a declarat vineri preşedintele rus, Vladimir Putin, citat de agenţiile ruseşti de presă. Propunerea s-ar putea realiza, a subliniat el, “numai dacă puterile din regiune sunt interesate, dacă secretarul general al ONU ne solicită acest lucru”.

Viena a anunţat joi, 6 iunie, retragerea contingentului său de pe Înălţimile Golan, explicând că menţinerea soldaţilor austrieci în cadrul misiunii ONU “nu mai este posibilă” din motive de securitate, dată fiind extinderea conflictului sirian în regiune.
La 31 mai, FNUOD avea 377 de militari austrieci, 314 filipinezi şi 193 indieni. Ea a fost vizată în mai multe rânduri şi a fost obligată să îşi reducă misiunile de patrulare. Membri ai Căştilor Albastre filipineze au fost luaţi ostatici în două rânduri în ultimele luni.
Forţa este însărcinată începând din 1974 să impună respectarea armistiţiului pe Înălţimile Golan.

Sursa: Agerpres/AFP

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!