Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Pablo Neruda ar fi fost otrăvit la ordinul lui Pinochet

Publicat 02:43 | 04 iun. 2013 // Cultură, Mapamond // 931 vizualizări
Pablo Neruda (Neftalí Ricardo Reyes Basoalto) - 12 iulie 1904 – 23 septembrie 1973

Pablo Neruda (Neftalí Ricardo Reyes Basoalto) – 12 iulie 1904 – 23 septembrie 1973

Celebrul poet Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1971, a murit la 23 septembrie 1973 de cancer de prostată, însă la peste 40 de ani de la moartea sa procurorii susţin că poetul a fost ucis din ordinul dictatorului chilian Augusto Pinochet, relatează publicaţia “The Independent”, citată de Agerpres.

Neruda a fost membru al Partidului Comunist din Chile, dar şi politician şi diplomat în timpul preşedintelui Salvador Allende.

Moartea sa, la vârsta de 69 de ani, a survenit la 12 zile după ce Pinochet a preluat puterea printr-o lovitură de stat militară.
În timpul dictaturii de 17 ani a lui Pinochet, peste 3.000 de oameni au dispărut, iar regimul a fost acuzat de folosirea unor „echipe ale morţii” împotriva oponenţilor săi.

În luna aprilie a acestui an, mass-media a relatat că trupul poetului chilian urmează să fie exhumat din locul său de veci de lângă casa de pe coasta Pacificului, pe fondul creşterii suspiciunilor că acesta ar fi fost otrăvit. Potrivit acestora, Neruda a fost ucis într-o clinică în timp ce urma un tratament pentru cancer.

Sâmbătă, 1 iunie, un judecător a emis un ordin pentru poliţie de a-l găsi pe cel despre care procurorii pretind că l-ar fi otrăvit pe Neruda.
Potrivit avocatului Eduardo Contreras, au apărut noi probe pentru această ipoteză, în plus faţă de declaraţiile şoferului poetului, care a afirmat că Neruda a fost „redus la tăcere” de către regimul Pinochet.
Contreras susţine că medicul care a mărturisit că a fost alături de Neruda în momentul morţii sale şi-a schimbat declaraţia.
Mai exact, doctorul Sergio Draper pretinde în prezent că un anumit doctor „Price” s-ar fi aflat alături de Neruda cu puţin timp înaintea morţii.
Cu toate acestea, doctorul „Price” nu figurează în registrele vreunui spital, iar Draper susţine că nu l-a mai văzut niciodată din momentul în care l-a lăsat cu Neruda.
Potrivit procurorului, oricine ar fi fost acest om, „cel mai important fapt este că aceasta a fost persoana care a ordonat injectarea” care l-ar fi putut ucide pe Neruda.
Pe de altă parte, descrierea lui „Price” (un bărbat blond, înalt, cu ochi albaştri) se potriveşte cu cea a lui Michael Townley, un dublu agent al CIA care a colaborat cu poliţia secretă din Chile în timpul regimului Pinochet.
Townley a fost plasat în programul de protecţie a martorilor după ce a recunoscut că a ucis opozanţi ai dictatorului chilian din Washington şi Buenos Aires.

În prezent, rămăşiţele lui Pablo Neruda sunt analizate în prezent de medici legişti chilieni şi din străinătate pentru a descoperi dacă există dovedi privind otrăvirea.
Potrivit lui Patricio Bustos Streeter, directorul Serviciului Medical Juridic din Chile, problema cu care se confruntă doctorii este că nu există înregistrări medicale care să ofere detalii cu privire la medicamentele luate de Neruda pentru cancer, pentru a le deosebi de potenţialele otrăvuri.
Pe de altă parte, remarcă el, „există avantajul că mai multe tehnici de a masca prezenţa substanţelor toxice în organism nu existau cu patru decenii în urmă”.

Judecătorul Mario Carroza a ordonat ca Neruda să fie exhumat în cadrul unei anchete care a debutat în 2011. Investigaţiile au debutat după ce fostul şofer al poetului, Manuel Araya, a afirmat că Neruda a fost otrăvit de către agenţii lui Pinochet.
Potrivit lui Araya, poetului i-a fost administrată o injecţie neprevăzută cu doar câteva ore înainte de moartea sa, iar Neruda l-a sunat ulterior din spital, spunându-i că îi este rău.
La rândul său, Partidul Comunist din Chile a declarat că Pablo Neruda nu prezenta simptome asociate cu un cancer în stadiu avansat.

Versuri de Pablo Neruda

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!