Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Publicat 20:41 | 25 iun. 2013 // Radar, Spiritualitate // 1.823 vizualizări

Nou: Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel în 2018

Apostolii-Petru-Pavel-icoana-Postul-cum-se-stabilesteCum se stabileşte durata Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

În unii ani, conform calendarului de stil nou, se întâmplă ca acest post să dureze doar câteva zile (cum este cazul anului 2013) sau chiar să “dispară” cu totul.
Ne vom referi în continuare şi la aceste situaţii.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel se stabileşte în funcţie de data Paştilor şi, astfel, începutul şi durata sa diferă de la an la an.

Regula este că acest post începe în ziua de luni de după Duminica Tuturor Sfinţilor, sărbătorită la o săptămână după Duminica Pogorârii Sfântului Duh (Cincizecimea, Rusaliile).

Se încheie în ziua în care-i sărbătorim pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, această sărbătoare având dată fixă: 29 iunie, conform calendarului bisericesc de stil nou (gregorian), şi 11 iulie, conform calendarului bisericesc de stil vechi (iulian).

“Pentru a afla durata Postului Sâmpetrului din orice an, se foloseşte următoarea regulă: câte zile sunt de la data Învierii (inclusiv) din anul respectiv până la 3 mai, atâtea zile ţine postul”, potrivit unui articol de pe CreştinOrtodox.ro.

După calendarul nou (gregorian), în unii ani, se poate întâmpla ca acest post “să dispară”, dacă Duminica Tuturor Sfinţior cade după 29 iunie.

Astfel s-a întâmplat în anii 1945 şi 1956, când Învierea Domnului a fost sărbătorită la 6 mai. În cele două cazuri, Sfântul Sinod al Bisericii Române a hotărât să se ţina post trei zile înaintea sărbătorii Sfinţilor Apostoli.

De asemenea, în anul 1983, Învierea Domnului a fost sărbătorită la 8 mai, iar Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a fost de numai două zile – 27 şi 28 iunie.

În 2005, conform calendarului Bisericii Ortodoxe Române, Sfintele Paşti au fost sărbătorite la 1 mai, Duminica Tuturor Sfinţilor, lăsata secului pentru post – la 26 iunie, iar zile de post au fost, din nou, doar 27 şi 28 iunie.

În 2013, am sărbătorit Sfintele Paşti la 5 mai – situaţie asemănătoare cu cele din anii menţionaţi mai sus. Astfel, pe stil nou, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel va dura 3 zile în 2013: 26, 27 şi 28 iunie, adică miercuri, joi şi vineri în săptămâna de după Pogorârea Duhului Sfânt, după cum a decis Biserica Ortodoxă Română.

Alte reguli pentru Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Postul continuă în ziua sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, dacă aceasta cade într-o miercuri sau vineri, cu dezlegare la peşte şi untdelemn. (Creştinii ortodocşi ţin post în toate zilele de miercuri şi vineri, iar cei mai sârguincioşi dintre ei postesc şi în zilele de luni.)

Pe durata acestui post, în zilele de sâmbătă şi duminică avem dezlegare la peşte.

Putem consuma peşte şi în acele zile de luni, marţi sau joi în care este sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare.
Dacă o asemenea sărbătoare cade miercuri sau vineri, se dezleagă la untdelemn şi vin.

La hramuri şi la Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (stil nou: 24 iunie / stil vechi: 7 iulie) se dă dezlegare la peşte, indiferent de ziua săptămânii.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!