Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Propunere PLDM: Să avem Comisar pentru etică, iar deputaţii să fie monitorizaţi şi în afara şedinţelor

Publicat 16:00 | 07 Jun 2013 // Politică, Radar, Republica Moldova // 1,538 vizualizări

PLDMDeputații Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au elaborat proiectul unui nou Cod de etică și conduită a deputatului în Parlament.

Proiectul conține reglementări în vederea stabilirii normelor de conduită a deputaților pe durata mandatului în afara ședințelor plenare și comisiilor permanente ale Parlamentului, precum și în cadrul dialogului cu partenerii internaționali, în raportul cu cetățenii și mass-media, informează Serviciul de presă al PLDM.

Proiectul prevede şi instituirea unei funcții noi în cadrul Parlamentului – Comisarul pentru etică.
Acesta ar urma să facă parte din statele de personal ale Secretariatului Parlamentului, dar să beneficieze de independență în activitatea sa și să fie protejat de imunitate contra acționării în instanța de judecată în materie civilă, în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu.

„Apriori, este necesar de menționat că proiectul de lege a fost elaborat astfel, încât să nu aducă nici o atingere sau limitare drepturilor și imunității deputaților”, susţine Serviciul de presă al PLDM.

Potrivit comunicatului, „procedura de investigare, examinare și sancționare a deputaților pentru nerespectarea prezentului cod prevede următorii pași:
1) Sesizarea/autosesizarea Comisarului pentru etică;
2) Investigarea cazurilor de încălcare a eticii de deputat;
3) Temeiurile de clasare a cazurilor de încălcare a eticii de deputat;
4) Forma și conținutul raportului de investigare.

Raportul Comisarului pentru etică va fi examinat de Comisia juridică, numiri și imunități. În același timp Comisia va fi organul în care deputatul vizat în investigație va putea contesta raportul și sancțiunile propuse de Comisar. Comisia va propune Plenului Parlamentului ultima sancțiune.

Pentru nerespectarea de către deputați a art. 4, Capitolelor II și III ale proiectului se prevăd următoarele sancțiuni:
• mustrare;
• aducerea de scuze publice;
• pierderea dreptului la îndemnizația prevăzută la art. 26 alin. (1) din Legea nr. 39-XIII din 7 aprilie 1994 despre statutul deputatului în Parlament;
• întoarcerea către donator a cadoului, valorii acestuia, gestului de ospitalitate, sumei bănești sau beneficiului, avantajului primit;
• rambursarea oricărui profit, avantaj, beneficiu ilicit;
• rambursarea îndemnizațiilor primite în calitate de deputat, pentru perioada duratei acțiunii de violare a prezentului Cod, în caz de violare continuă;
• suspendarea temporară a participării la toate sau la o parte din activitățile Parlamentului pentru o perioadă care poate să dureze între 2 și zece zile consecutive în care Parlamentul sau oricare din organele, comisiile sau delegațiile sale se reunesc.”.

Proiectul, se mai arată în comunicatul PLDM, „vine să interzică expres acceptarea cadourilor și beneficiilor care ar putea aduce atingere sau știrbi din obiectivitate în exercitarea atribuțiilor parlamentare, stabilind în acest sens un plafon de 150 unități convenționale (pentru cadouri și alte suvenire) pe parcursul a 12 luni”. Precizăm că o unitate convenţională echivalează cu 20 de lei.

Autorii informează că „la elaborarea prezentului proiect, au fost studiate codurile de conduită a deputaților din 14 state din Uniunea Europeană, Comunitatea Statelor Independente, America de Nord și Australia”.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

10 Comentarii

 1. Bob says:

  Oare nu avem noi probleme suficeiente in republica moldova care necesita o solutionare cit mai urgenta, oare nu ne combatem noi cu saracia, coruptia, prob;leme sociale etc…???
  pentru ce noi avem nevoie de aceste proiecte populiste, daca cu totii stim ca oricum imunitatea deputatilor niciodata inca nu va fi trecuta cu vederea.

  In aceiasi ordine de idei vrea sa mentionez ca de fapt pina acum responsabili in mare parte de toate altercatiile si dezordinea din parlament tot este din cauza pldm-ului. Sau poate crea unei noi functii, aparitia unui comisar de etica este inca o idee a celor de la pldm de a investi o persoana care sa ii critice pe unii si sa ii apere pe altii.

  • Maxim B. says:

   Ti se pare ca problemele care ne framinta pot fi rezolvate atit de usor, cind deputatii nostri in loc sa-si faca treaba, stau si vorbesc, se cearca, se bat?!
   Este bine-venita aceasta initiativa, eu cred ca merita sa fie sustinuta!

   • IonelaG says:

    Exact, Maxim B. Cat timp acesti deputati inculti si badarani nu au un comportament cum se cade, nu pot fi rezolvate problemele majore… Trebuie sa se mai auto-educe unii deputati..

    • Elldor.Info says:

     Stimat(ă) simpatizant(ă) PLDM, vă dezvăluim un secret: nick-ul poate fi schimbat, dar IP-ul rămâne acelaşi.

     Mesaj pentru comentatorul Marinnn – IonelaG – AGabriela – BiancaT

  • BiancaT says:

   Bravo, PLDM. Aceasta problema trebuia rezolvata de mult timp.. Defapt, aceste sunt niste chestii elementare, pe care fiecare persoana ar trebui sa le respecte> vocabularul decent si comportamentul decent.. Trebuie sa demonstreze fiecare ca sunt educati si cultivati! Ei ne reprezinta pe noi- cetatenii.

   • AGabriela says:

    Asa, macar PLDM tine cont de aceste chestii. Acest cod al bunelor maniere se invata inca din clasele primare, in Romania, iar la noi, oamenii ajung la virsta inaintata, cum sunt unii deputati, si tot nu stiu regulile de comportare si de vorbire in public. Asteptam efectul.. Voronin ar trebui sa se apuce de educatia sa personala.. si mai sunt cativa asemenea lui,..

 2. Andrei says:

  Sunt de acord cu initiativa celor din PLDM. Intr-adevar, deputatii ar trebui sa se comporte mai decent, sa tie cont de cuvintele vorbite, pentru ca sunt cazuri cind isi permit sa arunce niste prostii de ti-e rusine!
  Bravo PLDM, o initiativa bine-gindita!

  • Mihai says:

   Ei nici nu ai ce vorbi, Andrei dar cum ramine cu deputatii gen Cimbriciuc, Butmalai, este retroactiva legea???
   Totusi parerea mea este ca aceasta lege este una care vine doar sa mai demonstreze inca odata ca unii deputati in parlament nu lucreaza, dar o “bat toata ziua azi in cap”…deoarece in pofida faptului ca avem probleme mult mai stringente, ei deja se apuca de prostii de genul.

  • Marinnn says:

   Andrei, de acord. Mihai, ce tine de Cimbriciuc, Butmalai, nu s-au evidentiat mult prin comportament urit! S-au evidentiat alt de Munteanu, un boxer, alt de Ghimpu, un om bolnav, alt de Voronin, cu un limbaj MURDAR! Si…noi, cetatenii, trebuie sa suferim aceste batai de joc?!

 3. alex says:

  Tara arde si baba se piaptana… acesti actori, care isi dau cu arama pe fata in fiecare zi, au uitat de problemele sociale. ei au alte principii si valori, ce stim noi, muritorii de rand.
  PS: cam multi freelanceri pe site-urile de la Chisinau

Lasă un comentariu


3 + = seven

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!