Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Securitatea mănăstirilor din Muntele Athos în pericol

Publicat 16:50 | 15 iun. 2013 // Mapamond, Şi altele... // 1.153 vizualizări
panoramio.com

panoramio.com

Mănăstirile din Sfântul Munte Athos ar putea să rămână fără protecţie în contextul măsurilor pe care guvernul de la Atena intenţionează să le pună în continuare în aplicare în Grecia, ţară marcată de o profundă criză economică.

Potrivit portalului Agionoros.ru, conducerea Ministerului grec de Interne va proceda la o reducere pe etape a numărului de poliţişti în Sfântul Munte Athos. O lipsă de cadre ale poliţiei a fost deja observată în timpul recentei vizite în Sfântul Munte a patriarhului rus Kirill, notează sursa citată.

Politia-AthosÎn prezent, în Athos se află aproximativ 70 de poliţişti, un număr şi aşa insuficient pentru a putea asigura securitatea celor 20 de mănăstiri, 12 schituri şi a celor 500 de chilii şi kalive (chilii mai mici), mai ales că în obligaţiile poliţiei intră şi controlul la graniţa terestră a Muntelui Athos.

Actualmente, în Sfântul Munte vieţuiesc 1900 de monahi şi 3.000 de lucrători.
În afară de aceştia, Muntele Athos este vizitat anual de 450.000 de pelerini.
O reducere în continuare a numărului de poliţişti va lăsa Muntele Athos practic fără protecţie, mai scrie sursa menţionată.

Sfântul Munte al Athonului este o peninsulă legată de pământul Greciei în partea dinspre miazăzi, având celelalte trei părţi scăldate de Marea Egee. Lungimea Sfântului Munte este de 60 km, iar lăţimea variază între 12 şi 18 km. Altitudinea vârfului Athonului este de 2030 de metri. Suprafaţa peninsulei este de 389 km. Agerpres

Monahii din Sfântul Munte se tem de un amestec extern în treburile mănăstirilor athonite

Athos-Manastirea-ZografuMonahii din Athos se tem de un amestec extern în treburile mănăstirilor din Sfântul Munte, în urma informaţiilor apărute în presa elenă, conform cărora guvernul Germaniei ar fi pus ochii pe tezaurul lăcaşurilor athonite, scrie site-ul Agionoros.ru.

O delegaţie din Sfântul Munte şi-a exprimat deja îngrijorarea în legătură cu aceste informaţii în cadrul unei întâlniri avute cu premierul grec Antonis Samaras.
Şeful guvernului de la Atena a declarat că nu există semne de îngrijorare în acest sens, dar a dat asigurări că se va lămuri asupra acestei probleme, adaugă site-ul în limba rusă, conţinând materiale despre Balcani şi Sfântul Munte Athos.

Îngrijorarea monahilor, scrie în continuare sursa citată, este legată de informaţiile apărute în presa elenă, în special în ziarul “Grecia mâine”, conform cărora Germania deţine un inventar detaliat al proprietăţilor şi imagini fotografice cu tezaurul mănăstirilor athonite din timpul ocupaţiei germane a Athosului în perioada celui de-al doilea război mondial.
Acum, aceste valori materiale ar putea fi folosite drept compensaţie pentru datoriile mănăstirilor athonite, acumulate din taxele impuse şi care nu au putut fi plătite.
De amintit că, în urmă cu câţiva ani, guvernul Greciei a decis, în cadrul măsurilor anticriză impuse de creditorii internaţionali, taxarea proprietăţilor imobiliare monastice athonite din afara peninsulei Athos.
Comunitatea monahală a explicat încă de atunci că astfel de măsuri încalcă statutul special al Sfântului Munte, subliniind în acelaşi timp că proprietăţile lor reprezintă o sursă de venit pentru întreţinerea mănăstirilor şi pentru primirea a mii de pelerini anual.

În cadrul întâlnirii cu premierul grec, monahii din Athos şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu informaţiile potrivit cărora guvernul grec intenţionează să invite mai mulţi oameni politici, cu ocazia ceremoniilor legate de împlinirea a 90 de ani de când Athosul a intrat sub administrarea Greciei (sub titlul de teritoriu sub mandat prin Conferinţa de la Lausanne din 1923, n.red).
Printre invitaţi ar figura preşedintele SUA, Barack Obama, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şefii marilor puteri occidentale.

În timpul întrevederii avute cu şeful guvernului de la Atena, delegaţia athonită a ţinut să amintească premierului Samaras că Sfântul Munte nu este un loc pentru astfel de sărbători fastuoase şi evenimente mondene.

Mai mult, monahii au ţinut să atragă atenţia că vizita politicienilor va presupune o invazie a sute de reprezentanţi ai structurilor de forţă, ceea ce, în mod inevitabil, va crea greutăţi atât pentru comunitatea din Sfântul Munte, cât şi pentru pelerini.

Agerpres

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!