Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Simbolul câinelui în miturile popoarelor

Publicat 19:49 | 07 iun. 2013 // Accente Info, Cultură, Elldorscop, Radar // 1.795 vizualizări

Câinele, paznic al lumilor nevăzute

Pixdaus.com

Foto: Pixdaus.com

Vechii egipteni, grecii, romanii sau celţii îl înzestrau pe câine cu rolul de paznic al împărăţiilor nevăzute.

Conform miturilor, câinele este cel care face legătura dintre lumea fizică şi cea metafizică, protejând-o pe cea dintâi şi ajutând la trecerea în cea de-a doua.

Astfel, câinii îl călăuzesc pe om în întunericul morţii, după ce i-au fost tovarăşi de nădejde în timpul vieţii, arată Irina-Maria Manea într-un articol publicat pe Historia.ro.

Anubis, zeul egiptean având cap de şacal, asigură trecerea din viaţa pământeană în lumea de dincolo.
De la Anubis la Thot, Hecate, Hemes sau Cerber, câinele este în continuare asociat cu ideea de călăuză a sufletelor şi supraveghetor al graniţelor dintre lumi.

Cerberul

Caine-fetita-drumCâinii sunt sacri pentru Hecate, zeiţa răscrucilor, cea care protejează neînţelesurile. Moartea, întunericul, pribegia, călătoriile nocturne – toate stau sub patronajul ei şi al câinilor care îl ghidează pe drumeţ pe aceste drumuri mai puţin umblate. Interesant este şi rolul zeiţei şi al animalelor sale de a-i apăra pe cei care nu o pot face singuri: pruncii, copiii, nebunii sau nevolnicii.
Mai mult, Hecate chiar putea lua înfăţişarea unui câine.

Câinii au conotaţii eroice în mitologia celtică, întruchipând virtuţi precum curajul, perseverenţa, virilitatea, cel mai probabil datorită rolului lor major la vânătoare. Celţii chiar îi antrenau să-i însoţească în luptă.

Tot la celţi, cel mai mare erou, Cuchulainn, înseamnă “câinele din Culann”. Compararea unui erou cu un câine însemna elogierea lui, omagierea vitejiei sale.

Câinii mai sunt şi vindecători, asociaţi zeului Nodens, patronul apelor curative, dar şi lui Sucellus, zeul protecţiei şi al aprovizionării.

Câinele apare şi în postura de purtător al focului vieţii. Pentru populaţia chiluk din regiunea Nilului Superior, câinele a furat de la şarpe sau de la divinităţile cereşti focul.

Câinele va dezvălui femeii secretul focului şi într-un mit din insulele Caroline, întrupându-l pe zeul tunetului.
Aici, ca şi în America Centrală unde la mayaşi câinele călăuzeşte soarele sub pământ, vedem cum animalul adoptă şi o simbolistică terestră, chtoniană, dar şi una solară, uraniană.

caine-arestat-cu-infractoriImaginea de călăuză şi erou nu este prezentă însă pretutindeni. Musulmanii îl echivalează pe câine cu ce are mai josnic creaţiunea. Este simbolul lăcomiei.
În Coran apar însă şi nişte caracteristici pozitive: veghează, e răbdător, nu-şi muşcă stăpânul, e fidel.
Câinii sunt socotiţi şi necuraţi, duhurile rele se pot ivi sub forma unor câini negri.
Musulmanii din Sirira cred că îngerii nu intră niciodată într-o casă în care se află un câine. Ogarul, pe de altă parte, este un animal pur.

Câinele ce scuipă foc este emblema Sfântului Dominic, iar dominicanii sunt câinii Domnului, cei ce păzesc şi vestesc cuvântul lui Dumnezeu.

Şi în Extremul Orient semnificaţiile sunt duale. În Tibet câinele simbolizează apetitul sexual. În China însă el îi însoţeşte pe Nemuritori, putând fi chiar strămoşul mai multor populaţii.
Câinele ceresc luminează ca fulgerul şi este duşmanul bufniţei demonice şi sol al războiului.

Caine-pisicaAlte mituri din Asia centrală ne descriu cum câinele a ajuns din erou un păcătos. Unii tătari povestesc că Dumnezeu, atunci când a făcut lumea, a lăsat-o în grija câinelui, petru a o feri de diavol. Dar el se lasă cumpărat şi devine responsabil de toate relele.

Populaţiile de pe Volga spun că la început câinele nu avea păr, acesta căpătându-l ca urmare a trădării. Este un fel de înger căzut.

În alchimie, câinele este asociat mercurului, metal ce se amestecă uşor cu altele, aluzie probabil la capacitatea animalului de a crea legături.
Tot în alchimie câinele devorat de lup înseamnă purificarea aurului prin antimoniu. Câinele şi lupul sunt acelaşi lucru, înţeleptul, cel care evoluează prin sacrificiu de sine.

Prescurtare, adaptare – Elldor.Info
Articolul original pe Historia.ro

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!