Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Soldaţii nazişti luau „o pastilă miraculoasă”. Secretul „Ciocolatei Aerului” şi „Ciocolatei Tancurilor”

Publicat 14:29 | 06 iun. 2013 // Elldorscop, Radar, Şi altele... // 1.592 vizualizări

Hitler-Berlin-21-martie-1943Soldaţii nazişti luau o „pastilă miraculoasă” – metamfetamină -, ca să rămână treji în timpul lungilor marşuri, potrivit scrisorilor lui Heinrich Boll, unul din cei mai cunoscuţi scriitori germani de după război şi câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 1972.

Fiind “un ajutor pentru concentrare” şi comercializat sub numele de “Pervitin”, drogul era consumat regulat de militari pentru a-şi păstra moralul în condiţiile grele de pe front, scrie Agerpres, cu referire la Huffingtonpost.fr.

Utilizarea generalizată a metamfetaminei este confirmată în scrisorile pe care Boll le-a trimis familiei, publicate de “Der Spiegel”.
Faptul că Boll, aflat pe front, le cerea insistent rudelor să-i trimită drogul demonstrează dependenţa pe care o dădea pastila.

Heinrich Boll

Heinrich Boll

Pe 20 mai 1940, soldatul de 22 de ani scria: “Aţi putea să îmi trimiteţi mai mult Pervitin, să am o rezervă?”, iar pe 19 iulie acelaşi an: “Dacă se poate, trimiteţi-mi, vă rog, mai mult Pervitin”.

Potrivit “Der Spiegel”, viitorul scriitor spunea că o singură pastilă îl ajută să rămână la fel de concentrat ca după litri de cafea băuţi şi că, după ce o lua, îi dispărea toată anxietatea.

În plus, medicii militari puneau metamfetamină în ciocolată, dând piloţilor “Fliegerschokolade” (ciocolata aerului), iar tanchiştilor “Panzerschokolade” (ciocolata tancurilor).

Drogul avea efecte secundare groaznice. În afară de ameţeli, transpiraţie, halucinaţii şi simptome de depresie, unii soldaţi mureau de crize cardiace, în timp ce alţii s-au împuşcat când erau în transă.

Fostul şef al sănătăţii din vremea Reich-ului, Leonardo Conti, a avertizat împotriva pericolelor metamfetaminei într-un discurs susţinut la primăria din Berlin în faţa Asociaţiei medicale a partidului nazist, susţinând că “cine crede că se poate înlătura oboseala cu „Pervitin” poate fi sigur că efectul său va înceta brusc într-o bună zi. Poate fi util în combaterea oboselii din cursul unei misiuni de zbor de scurtă durată, însă, pe termen lung, numai somnul poate compensa cu adevărat starea de oboseală. Noi, ca medici, trebuie să fim conştienţi de acest lucru”.

“Drogul-minune” folosit de trupele naziste i-a fost administrat şi lui Hitler. Din 1942, medicul liderului nazist îi injecta zilnic doze de metamfetamină.
Se presupune că drogul era utilizat pentru a trata simptomele parkinsoniene ale lui Hitler sau că, dimpotrivă, i le-a provocat.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!