Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Ucraina în două luntri

Publicat 14:42 | 20 iun. 2013 // Mapamond, Opinii // 874 vizualizări

Viktor-Ianukovici-Vladimir-PutinViorel Patrichi

Ianukovici şi Putin s-au întâlnit înainte de şedinţa Consiliului European şi a Consiliului Economic Suprem al Uniunii Eurasiatice. Judecând după situaţia creată, discuţia dintre Viktor Ianukovici şi Vladimir Putin nu a fost deloc simplă.

Pe data de 30 mai, la şedinţa Consiliului Suprem al Uniunii Eurasiatice de la Astana, Ucraina a avut şansa să obţină statut de observator. Însă nu la Uniunea Vamală, aşa cum s-a discutat anterior, ci în cadrul Comisiei economice eurasiatice. Şi, evident, nu acum, ci abia din anul 2015.

Nevoia de netezire a tuturor asperităţilor din procesul de apropiere a provocat vizita din 26 mai a lui Viktor Ianukovici la Soci pentru o întâlnire de lucru cu Vladimir Putin. Mihail Zurabov, ambasadorul Rusiei la Kiev, anunţase încă de la sfârşitul săptămânii trecute că se pregăteşte această întâlnire a preşedinţilor. El nu a precizat data. Pe site-ul Preşedinţiei ucrainene, ştirea despre această vizită de lucru a apărut pe 26 mai, pe un singur rând, la ora 8 dimineaţă. Apoi s-a aflat că întâlnirea va avea loc la Soci.

Mihail Pogrebinski, directorul centrului de cercetări politice şi de conflictologie de la Kiev, a spus pentru „Nezavisimaia Gazeta” că nu s-a întâmplat nimic neaşteptat: negocierile dintre Ianukovici şi Putin au fost programate să aibă loc nu după, ci înainte de întâlnirea de la Astana. „Situaţia este realmente dură. Partea ucraineană, declarând că optează pentru integrarea europeană, părea că se detaşează clar de Rusia. O detaşare definitivă. Iar acum trebuie atenuată tendinţa antirusească. Să ne explicăm: nu ţineţi seama de declaraţii, noi ne vom înţelege până la urmă”, a subliniat expertul.

După cum ne amintim, tensiunea din relaţiile dintre Ucraina şi Uniunea Vamală din acest an s-a putut atenua atunci când părţile au găsit varianta de compromis – acordarea unui statut de observator pentru Ucraina. „Este de fapt un eufemism, o formulă inspirată, care permite să demonstreze interesul Ucrainei pentru Uniunea Vamală”, consideră Pogrebinski. El crede că statutul de observator înseamnă evitarea unei poziţii concrete şi salvarea aparenţelor. „Doar s-a înţeles că, dacă în toamnă, Ucraina şi Uniunea Europeană vor semna acordul de asociere, atunci acest lucru va fi interpretat ca o înfrângere geopolitică a Moscovei. Pentru a evita acest lucru, trebuie semnat un document temeinic cu Uniunea Vamală, care să demonstreze că noi suntem deschişi la colaborare cu ambii parteneri. În această situaţie, Ucraina nu poate să spună nimănui „NET”. Şi cea mai bună ieşire din această situaţie, ar fi ca Ucraina să devină o verigă de legătură între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală”, a spus expertul.

Valeriu Muntean, împuternicitul Guvernului Ucrainei pentru cooperarea cu Federaţia Rusă, cu ţările CSI şi cu cele din Uniunea Economică Eurasiatică, a explicat că statutul de observator va permite conducerii ucrainene să ia parte la toate şedinţele organismelor de conducere ale uniunii. „Ucraina vrea să-şi prezinte propunerile pentru ca acestea să nu fie luate în considerare atunci când se adoptă o decizie, ci până la adoptarea deciziei, pentru a-şi prezenta argumentele. Partea ucraineană înţelege că nu va avea drept de vot fiindcă noi nu facem parte din Uniunea Vamală, însă ne putem exprima poziţia, putem propune un punct de vedere şi putem propune viziunea noastră, ceea ce este important pentru noi. Eu cred că şi Uniunea Vamală este interesată în acest sens. Noi avem interese reciproce în acest sens deoarece calculele arată că de această integrare vor profita ambele părţi”, a spus el.

Pe de altă parte, Muntean a menţionat că baza juridică a Uniunii Vamale nu prevede statutul de observator, pe care îl solicită Ucraina: „De aceea, ţările din Uniunea Vamală elaborează în prezent diverse scenarii prin care să vină în întâmpinarea Ucrainei”. Viktor Hristenko, preşedintele colegiului Comisiei economice eurasiatice, remarca anterior că Ucraina poate conta pe statutul de observatror numai în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, adică începând din anul 2015. În acelaşi timp, s-a sugerat că Uniunea Vanmală ar putea să acorde Ucrainei un statut special.

Însă, în prezent, experţii susţin că se va face o excepţie pentru Kiev pentru ca Ucraina să poată obţine fie şi un statut formal înainte să semneze cu Uniunea Europeană acordul de asociere, care presupune inclusiv crearea unei zone de comerţ liber. De fapt, chiar astăzi, Consiliul European, la nivelul miniştrilor de Externe din UE, trebuie să adopte o decizie extrem de importantă, prin care, la reuniunea din noiembrie de la Vilnius, să se semneze acordul de asociere cu Ucraina.

Întâlnirea dintre Ianukovici şi Putin în preajma şedinţei de la Bruxelles a avut o importanţă deosebită, susţin cei de la Kiev. Partea ucraineană, care proclamă opţiunea pentru integrarea europeană, nu a renunţat la apropierea de partenerii ei din CSI. Cu o săptămână în urmă, la mitingul de la Kiev, Serghei Tighipko, vicepreşedintele Partidului Regiunilor, aflat la guvernare, a făcut o declaraţie specială în acest sens:

„Semnarea acordului de asociere nu înseamnă aderarea la Uniunea Europeană şi îndepărtarea de Uniunea Vamală, de Rusia. În nicun caz. Va veni vremea şi vom vorbi despre acest lucru, vom face un referendum şi vom opta. Fără preiuni politice, fără presiuni economice, ţinând seama exclusiv de un singur lucru – interesele Ucrainei”.

Că ucrainenii ar fi pregătiți să adere la spiritul european se poate deduce din întâmplarea nefericită de pe 14 iunie: ei au decapitat statuia lui Mihai Eminescu, care trebuia inaugurată a doua zi. Haholilor, am procedat noi așa cu statuile lui Taras Șevcenko din România?

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!