Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Consumul de ouă nu duce la creşterea colesterolului, asigură savanţii care spulberă încă un mit alimentar

Publicat 03:29 | 23 iul. 2013 // Elldorscop, Sănătate, Ştiinţă // 1.116 vizualizări
descopera.ro

descopera.ro

Deşi la finalul secolului al XX-lea specialiştii credeau că persoanele care mănâncă mai mult de două ouă pe săptămână riscă să sufere o creştere a nivelului colesterolului, în ultimii ani experţii au început să combată acest mit.
Acum, un nou studiu arată că adolescenţii care consumă mai multe ouă nu au parte de un colesterol seric mai mare, indiferent de nivelul activităţii fizice, semnalează Descopera.ro.

Noua cercetare efectuată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Granada a analizat legătura dintre consumul de ouă în rândul adolescenţilor şi principalii factori de risc pentru afecţiunile cardiovasculare, precum profilul lipidelor, ţesutul adipos excesiv, rezistenţa insulină şi hipertensiunea arterială.

Studiul efectuat de Alberto Soriano Maldonado în cadrul proiectului european HELENA, desfăşurat în nouă ţări, a demonstrat că adolescenţii care consumau cantităţi mai mari de ouă nu prezentau nici un nivel mai mare al colesterolului, nici o înrăutăţire a sănătăţii cardiovasculare, indiferent de cât sport efectuau.

Cercetătorii recomandă reanalizarea recomandărilor nutriţionale pentru adolescenţi, deşi subliniază că ar fi util ca cercetarea să fie efectuată şi pe un grup similar cu un consum şi mai mare de ouă.

În 1973, American Heart Association a recomandat limitarea consumului de ouă la maximum 3 pe săptămână, o idee acceptată de specialişti timp de mulţi ani. Cu toate acestea, deşi majoritatea alimentelor bogate în colesterol sunt totodată bogate în grăsimi saturate, un ou de dimensiuni medii conţine 200 de miligrame de colesterol, dar are mai multe grăsimi nesaturate decât grăsimi saturate şi conţine doar 70 de calorii.

„Oul este un aliment ieftin, bogat în proteine de o calitate foarte ridicată, în minerale, folaţi şi vitamine B. Astfel, poate oferi o cantitate mare de substanţe nutritive necesare pentru dezvoltarea optimă a adolescenţilor”, afirmă cercetătorul.

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!