Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

”Libertăţi fără precedent în Tibet”, afirmă China în faţa SUA

Publicat 20:04 | 12 iul. 2013 // Mapamond // 697 vizualizări

SUA-vs-ChinaChina a estimat joi, 11 iulie, în faţa SUA că minorităţile tibetană şi uigură beneficiază de ”libertăţi fără precedent” şi i-a cerut Washingtonului să se uite la propria situaţie în materie de drepturi ale omului, relatează vineri, 12 iulie, AFP.

”China a făcut progrese importante în domeniul drepturilor omului. Oamenii din diferitele regiuni ale Chinei, inclusiv din Xinjiang şi Tibet, trăiesc mai bine şi beneficiază de libertăţi fără precedent”, a afirmat consilierul de stat chinez Yang Jiechi într-o conferinţă de presă la Washington cu omologi ai săi americani, la încheierea a două zile de convorbiri în cadrul reuniunilor anuale dintre cele două ţări.

”Sperăm că Statele Unite ale Americii îşi vor ameliora propria situaţie în materie de drepturi ale omului, pe baza respectului reciproc şi al neintervenţiei în afacerile interne ale fiecăruia”, a adăugat oficialul chinez.

Potrivit ultimului raport anual privind drepturile omului al Departamentului de Stat al SUA, situaţia s-a deteriorat în regiunile Tibet şi Xinjiang.

Din 2009, peste 110 tibetani şi-au dat foc, sau au încercat s-o facă, pentru a protesta faţă de tutela Beijingului şi faţă de represiunea împotriva religiei şi a culturii lor. Organizaţii tibetane cu sediul în străinătate au raportat pe 9 iulie că poliţia chineză a deschis focul asupra unor tibetani în timp ce ei marcau împlinirea a 78 de ani de viaţă ai lui Dalai Lama, liderul lor spiritual.

Xinjiang, mare regiune din nord-vestul Chinei, se confruntă periodic cu tulburări. Uigurii, minoritate turcofonă, se plâng de discriminări în comparaţie cu etnia han, chinezii de origine, care domină economia şi instituţiile.

Secretarul de stat american adjunct William Burns a afirmat la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că scopul acestor discuţii este de a sublinia importanţa drepturilor omului în relaţiile bilaterale” chino-americane. ”Credem cu putere că respectarea drepturilor universale şi a libertăţilor fundamentale îi va aduce Chinei mai multă pace, prosperitate şi, în final, securitate”, a subliniat Burns.

Sursa: Agerpres

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!