Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Natalia Gherman: Rusia poate juca un rol-cheie în rezolvarea conflictului transnistrean. Oazu Nantoi: Rusia nu este sinceră

Publicat 23:52 | 24 iul. 2013 // Politică, Republica Moldova // 1.050 vizualizări

Natalia-Gherman“Federația Rusă este interesată în soluționarea conflictului transnistrean, însă, totul depinde de Chișinău și Tiraspol, care ar trebui să evite acțiunile unilaterale”, a declarat la Moscova ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul briefingului comun cu ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman.

Potrivit unor analiști de la Chișinău, Rusia trișează când vorbește despre conflictul transnistrean, relatează Radio Chişinău.

Republica Moldova este un stat suveran și de aici reiese poziția Moscovei față de pașii întreprinși de către autoritățile de la Chișinău pentru a se apropia de Bruxelles. Astfel a comentat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, demersurile autorităților moldovene în vederea parafării și semnării Acordului de Liber Schimb și a celui de Asociere cu Uniunea Europeană.

În același timp, Serghei Lavrov a sugerat Chișinăului să aibă consultări cu Moscova pe măsură ce sunt aprobate documentele integraționiste care pot afecta relațiile moldo-ruse, în special raporturile comercial-economice.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat și despre evoluţiile recente şi perspectivele soluționării conflictului transnistrean.
Natalia Gherman s-a referit la ultimele evoluții în procesul de reglementare: ”Procesul de negocieri a cunoscut în ultima vreme o lentoare și părțile ar trebuie să se gândească astfel încât discuțiile să revină pe un făgaș constructiv. Rusia împreună cu alți mediatori internaționali pot juca un rol-cheie în atingerea acestui obiectiv”.

La rândul său, Serghei Lavrov a reiterat poziția oficială a autorităților ruse precum că Moscova este interesată în soluționarea conflictului transnistrean, astfel încât să fie posibilă retragerea munițiilor și a armamentului rus din stânga Nistrului.
Șeful diplomației ruse a menționat însă că totul depinde de Chișinău și Tiraspol: ”Suntem interesați de a nu tărăgăna acest proces, dar considerăm totodată că trebuie să fie activizate eforturile de creare a condițiilor necesare. Desigur, pornim de la ideea că și Chișinău și Tiraspolul ar trebuie să renunțe la acțiunile unilaterale care provoacă reacții în lanț”.

“Rusia nu este sinceră atunci când vorbește despre conflictul transnistrean”, susține analistul Oazu Nantoi, care a declarat pentru Radio Chișinău că de fapt partea rusă este responsabilă de izbucnirea conflictului.

Pe agenda discuțiilor de la Moscova dintre Natalia Gherman şi Serghei Lavrov s-au aflat și subiecte legate de posibilităţile de activizare a dialogului bilateral moldo-rus în domeniul politic, comercial-economic, energetic şi social-umanitar.

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!