Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

O tulburare genetică stă la originea alergiilor

Publicat 12:51 | 25 iul. 2013 // Sănătate, Ştiinţă // 954 vizualizări

Losartanul, un medicament aprobat de Administraţia americană pentru alimente şi medicamente pentru tratarea hipertensiunii, pare promiţător în lupta împotriva alergiilor.

Alergii-laboratorMutaţiile genetice par să joace un rol important în numeroase alergii, relevă miercuri un studiu publicat în revista de specialitate Science Transnational Medicine, preluat de AFP.
Gena în cauză codifică o proteină numită TGF-beta, cunoscută pentru efectele sale asupra organismului, de la creşterea celulelor din organe la comunicarea între aceste celule.

De asemenea, disfuncţiile acestei proteine joacă un rol important în sindroamele Marfan şi Loeys-Dietz, boli genetice rare care afectează ţesuturile conjunctive din întregul organism şi provoacă leziuni arteriale asociate cu anomalii morfologice.

‘Avem indicii că aceste tulburări genetice, care afectează proteina TGF-beta şi care sunt responsabile pentru unele simptome clinice observate în sindroamele Marfan şi Loeys-Dietz, joacă un rol şi în astm, alergiile alimentare şi eczeme’, susţine dr. Pamela Frischmeyer-Guerrerio, imunolog la Centrul pentru copii de la spitalul Johns Hopkins (Maryland, estul SUA), unul din coautorii studiului.

‘Codarea genetică defectuoasă a proteinei TGF-beta pare să declanşeze seria de reacţii în lanţ care sfârşeşte prin a provoca boli alergice’, adaugă dr. Harry Dietz, cardiolog la acelaşi centru şi un alt autor al studiului.

Cercetătorii au descoperit rolul potenţial jucat de această proteină defectuoasă în alergii, constatând că bolnavii cu sindroamele Marfan şi Loeys-Dietz suferă de alergii mai mult decât restul populaţiei.

Pentru studiu, aceştia au cercetat 58 de copii cu vârsta între 7 şi 20 de ani care suferă de aceste două sindroame şi care sunt trataţi la spitalul Johns Hopkins.

Autorii cercetării au descoperit, de asemenea, că losartanul, un medicament aprobat de Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) pentru tratarea hipertensiunii, pare promiţător în lupta împotriva alergiilor. Medicamentul poate opri umflarea periculoasă a aortei, provocată de funcţionarea defectuoasă a proteinei TGF-beta, la pacienţii cu sindroamele Marfan şi Loeys-Dietz.

Cercetătorii testează în prezent losartanul pe animale pentru a determina dacă acesta poate vindeca alergiile.
(autor: Letiţia Pană, editor: Mariana Ionescu)

Agerpres

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!