Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Sfântul Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul – 20 iulie/2 august

Publicat 07:35 | 20 iul. 2013 // România, Spiritualitate // 1.471 vizualizări

Ziua Aviaţiei Române şi Ziua Energeticianului

ziarullumina.ro

ziarullumina.ro

Sfântul Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul a trăit în secolul al IX-lea înainte de Hristos.
A fost fiul lui Sovac din Tesvi, din neamul lui Aaron, şi a locuit în Galaad.

A proorocit timp de 25 de ani.
La rugăciunile Sfântului Ilie, Dumnezeu a săvârşit minuni: a trimis foc din cer, a oprit ploaia şi a înviat morţi.

Sfântul Ilie a fost ridicat cu trupul la cer şi s-a arătat la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului.

Predica Părintelui Ilie Cleopa la Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul

Ziua Aviaţiei Române, a Forţelor Aeriene şi a Energeticianului

La 20 iulie, când este cinstit Sfântul Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul, în România este sărbătorită şi Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.
Încă din anul 1913 pionierii Aviaţiei Române l-au ales ca ocrotitor pe Sfântul Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul. În aprilie 1964, ziua de sărbătorire a Aviaţiei Române a fost schimbată cu data de 17 iunie, când Aurel Vlaicu a zburat pentru prima dată. După anul 1990, Ziua Aviaţiei se sărbătorea în ambele zile, însă acest lucru a fost clarificat în anul 2004, când s-a stabilit ca în ziua de 20 iulie să fie sărbătorită Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.
Tot în această zi este serbată şi Ziua Energeticianului, sărbătoare ce a fost precedată de manifestarea „Trofeul energeticianului“, statuată printr-un decret în 1972. Din anul 1992, s-a hotărât ca ziua de 20 iulie să devină „Ziua Energeticianului“, iar Sfântul Prooroc Ilie să fie ocrotitor spiritual şi al „soldaţilor luminii“, adică al celor care lucrează în centrale electrice, termocentrale, hidrocentrale, staţii transformatorii, reţele de distribuţie ş.a.
În tradiţia populară, Sfântul Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul este considerat şi ocrotitor al apicultorilor.

Bisericile Sfântului Ilie, în sărbătoare

Sf-Ilie-icoana-Campulung-MuscelAstăzi, când este cinstit Sfântul Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul, numeroase biserici din toată România îşi sărbătoresc hramul. În majoritatea bisericilor au fost săvârşite ieri seară slujba Privegherii şi Acatistul Sfântului Ilie, iar astăzi, se oficiază Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului pentru ctitori.

În Bucureşti, îmbracă astăzi haine de sărbătoare Biserica „Sfântul Ilie“ – Gorgani, Biserica „Sfântul Ilie“ – Grant din cartierul Crângaşi, Biserica „Sfântul Ilie“ – Rahova, Biserica „Sfântul Ilie“ – Ghencea, Biserica „Sfântul Ilie“ – Hanul Colţei şi Biserica Parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci“ şi „Sfântul Prooroc Ilie“ din cartierul Titan (foto). La Parohia „Sfântul Ilie“ – Ghencea va fi sfinţită piatra de temelie a capelei care se va construi în cimitirul parohial, iar de la ora 12:00 va fi săvârşită slujba de sfinţire a picturii exterioare a bisericii. De asemenea, tot azi va fi sfinţită biserica Parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci“ şi „Sfântul Prooroc Ilie“ din cartierul bucureştean Titan, situată în zona fostei pieţe Sălăjan. Slujba de sfinţire încununează eforturile întregii comunităţi depuse în decursul a aproximativ 10 ani.

Procesiune cu icoana Sfântului Prooroc Ilie şi a Sfintei Ana la Sinaia

Ca în fiecare an, în ajunul sărbătoririi Sfântului Ilie, pe străzile oraşului Sinaia se desfăşoară o procesiune cu icoana Sfântului Prooroc Ilie şi a Sfintei Ana. Aceasta a fost organizată aseară de Parohia „Sfântul Ilie“ – Sinaia şi Primăria oraşului Sinaia, iar itinerarul a fost Biserica „Sfântul Ilie“ – bd. Republicii – bd. Carol I – Parcul Dimitrie Ghica. De asemenea, pe scena centrală a parcului, soborul de preoţi a rostit rugăciuni de binecuvântare, iar apoi fanfara Consiliului Judeţean Prahova a susţinut un scurt recital artistic.

Evenimente religioase în Arhiepiscopia Tomisului

Cu prilejul sărbătoririi ocrotitorului, Sfântul Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul, la Parohia „Sfântul Ilie“ din Techirghiol, jud. Constanţa, au fost aduse de ieri de la Biserica „Sfinţii Constantin şi Elena“ a Institutului C.I. Parhon din Bucureşti moaştele Sfântului Luca al Crimeii. Sfintele moaşte vor rămâne la această biserică constănţeană până mâine, 21 iulie. Tot cu prilejul hramului, diseară, de la ora 19:30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, săvârşeşte slujba de sfinţire mică a Bisericii „Sfântul Ilie“ din Techirghiol, informează Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului.

Mâine, 21 iulie, de la ora 7:30, IPS Arhiepiscop Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ilie“ din Histria. Cu acest prilej, sunt aduse de astăzi spre închinare, de la Catedrala arhiepiscopală din Constanţa, moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion şi ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. Mănăstirea a fost construită în vecinătatea cetăţii Histria deoarece, potrivit părintelui stareţ Ioil, „istoricul este legat de această cetate, care a fost un centru creştin foarte dezvoltat, cu scaun episcopal, centru monahal şi şapte basilici paleocreştine“. Mănăstirea Histria a fost înfiinţată în 20 iulie 2004, piatra de temelie a bisericii mari fiind pusă trei ani mai târziu, iar sfinţirea paraclisului a avut loc în 20 iulie 2005. De atunci, au fost construite un corp de chilii, altarul de vară şi o casă pentru pelerini şi se lucrează la construcţia bisericii mari a mănăstirii. Mănăstirea are şapte vieţuitori.

Luni, 22 iulie, când e sărbătorită Sfânta Mironosiţă întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, ierarhul Tomisului va săvârşi, începând cu ora 8:00, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Maria Magdalena“ din apropierea localităţii Cobadin.

Sursa: Ziarullumina.ro

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!