Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Solar Impulse, avionul alimentat cu energie solară, şi-a încheiat călătoria peste SUA

Publicat 19:19 | 07 iul. 2013 // Elldorscop, Ştiinţă // 867 vizualizări
Reuters

Reuters

Avionul Solar Impulse, cu propulsie integrală asigurată de lumina solară, a aterizat sâmbătă seară, 6 iulie, la New York, la capătul ultimului segment din călătoria peste Statele Unite ale Americii ce a început în urmă cu mai bine de două luni, conform Associated Press, citată de Agerpres.
Acest lucru marchează o premieră în istoria aviaţiei, Solar Impulse devenind cel dintâi avion care a putut zbura 24 de ore fiind alimentat doar cu energie solară, notează Mediafax, cu referire la Bbc.co.uk.

Avionul urma să aterizeze câteva ore mai târziu, în primele ore ale dimineţii de duminică, dar o ruptură apărută în fuselajul de sub aripa din stânga a dus la scurtarea zborului, chiar dacă experţii au dat asigurări că ruptura nu prezenta risc nici pentru pilot, nici pentru avion.

Avionul Solar Impulse, construit din fibră de carbon, este primul aparat de zbor cu propulsie solară capabil să opereze zi şi noapte. Alimentarea avionului este furnizată de 12.000 de celule fotovoltaice care pot produce suficientă energie electrică pentru a încărca bateria de litiu care cântăreşte 400 de kilograme şi furnizează energie celor patru motoare electrice cu elice.

Mediafax, care citează Bbc.co.uk, scrie că traversarea SUA a început în San Francisco, în luna mai 2013, „aparatul atingând o viteză de 70 de kilometri pe oră”. Avionul are o anvergură a aripilor de 63,4 metri, la fel ca un Airbus A340, dar are o greutate de doar 1,6 tone. Altitudinea maximă pe care o poate atinge este de 8.500 de metri, potrivit Mediafax.

Informaţii de pe site-ul oficial al proiectului, Solarimpulse.com:

Avionul-solar-Impulse-parametri

Agerpres precizează că proiectul, realizat cu scopul de a populariza tehnologiile verzi, a demarat în 2003 şi a beneficiat pe 10 ani de un buget de 112 milioane de dolari. La proiect au participat ingineri de la compania elveţiană Schindler şi cercetători de la compania belgiană de produse chimice Solvay.

Avionul Solar Impulse va fi folosit în 2015 pentru o călătorie în jurul Pământului.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!