Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Americanii şi ruşii s-au întâlnit la Washington, în pofida tensiunilor

Publicat 23:26 | 09 aug. 2013 // Geopolitică, Mapamond // 1.172 vizualizări

John Kerry: Relaţiile dintre SUA şi Rusia reprezintă un interes comun.
Serghei Lavrov: Nu există un Război rece între Statele Unite şi Rusia.

Vladimir-Putin-Barack-Obama-limbaj-corporal-AFPMinistrul Afacerilor Externe rus Serghei Lavrov a asigurat vineri, 9 august, că nu există un „Război rece” cu Statele Unite, expresie folosită de preşedintele Barack Obama, afirmând totodată că dosarul Snowden nu apasă asupra relaţiei dintre cele două ţări.

„Este clar că nu ne putem aştepta la un Război rece” între Washington şi Moscova, a declarat Lavrov, asistat de un traducător, în cadrul unei conferinţe de presă în capitala federală americană, adăugând că „dosarul Snowden nu afectează structura relaţiei”.

Relaţiile diplomatice dintre Statele Unite şi Rusia reprezintă „un interes comun” pentru ambele părţi, în pofida mai multor divergenţe, în special privind cazul Snowden, a declarat vineri secretarul de Stat american John Kerry, în cadrul întâlnirii cu omologul său Serghei Lavrov.

„Relaţia dintre Statele Unite şi Rusia este foarte importantă, fiind marcată, după caz, atât de interese comune, cât şi de divergenţe”, a declarat Kerry în cadrul reuniunii „2+2”, la care au participat Lavrov, secretanul american al Apărării, Chuck Hagel, şi omologul său rus, Serghei Şoigu.

Americanii şi ruşii s-au întâlnit vineri la Washington la nivel de miniştri, cu scopul de a continua dialogul între cele două puteri, care întreţin relaţii foarte reci, şi în contextul anulării, cu două zile în urmă, a unui summit între preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin.

Această întâlnire „2+2” între secretarii de Stat John Kerry şi Apărării Chuck Hagel şi omologii lor ruşi Serghei Lavrov şi Serghei Şoigu a avut loc la Departamentul de Stat vineri înainte de prânz, după care Kerry şi Lavrov s-au întâlnit separat.

Însă relaţiile diplomatice între foştii inamici din Războiul Rece au coborât la un nivel rar atins în ultimii ani, după ce preşedintele Obama şi-a anulat miercuri summitul cu Putin.
Evenimentul era prevăzut la începutul lui septembrie la Moscova, înaintea summitului G20 de la Sankt Petersburg, în perioada 5-6 septembrie, în cadrul căruia Obama şi Putin urmează, totuşi, să se întâlnească.

Cu scopul de a justifica această palmă, fără precedent din anii ’60, în istoria tumultuoasă americano-rusă, Washingtonul a invocat „lipsa unor progrese recente” într-un număr de dosare ca apărarea antirachetă, neproliferarea nucleară, comerţul şi drepturile omului. De asemenea, americanii se declară „dezamăgiţi” de ruşi în afacerea Snowden.
Moscova s-a declarat, la rândul ei, „dezamăgită” de decizia preşedintelui Obama.
Însă niciuna dintre cele două ţări nu a invocat o ruptură.

Sursa: Mediafax/AFP

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!