Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Descoperire surprinzătoare: „Cimitir de comete Lazăr” în Centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter

Publicat 14:01 | 03 aug. 2013 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.073 vizualizări

CometaO echipă de astronomi a anunţat descoperirea unui vast „cimitir de comete” în cadrul Centurii de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, iar unele dintre aceste comete adormite ar putea fi trezite de atracţia Soarelui, conform AFP, citată de Agerpres.

Detaliile acestei descoperiri sunt publicate în ultimul număr al revistei Societăţii Regale de Astronomie din Marea Britanie.

„Am descoperit un cimitir de comete”, a declarat Ignacio Ferrin de la Universitatea Antioquia (Medellin, Columbia).
„Am constatat că unii asteroizi nu sunt nişte roci moarte, ci comete adormite care ar putea oricând să revină la viaţă dacă energia pe care o primesc de la Soare va creşte cu doar câteva procente”, conform explicaţiilor lui Ignacio Ferrin.
„Aceste obiecte sunt cometele Lazăr, pentru că pot reveni la viaţă după ce au rămas adormite timp de mii sau poate chiar milioane de ani”, a mai adăugat el, făcând trimitere la personajul biblic adus înapoi din morţi de Iisus.

Centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter era considerată doar un „depozit” pentru asteroizi (obiecte cosmice compuse din metale şi rocă), însă astronomii au descoperit în ultimul deceniu cel puţin 12 comete active în această regiune.

În general, se consideră că aceste corpuri cereşti au două origini posibile: Centura lui Kuiper, situată dincolo de planeta Neptun şi respectiv Norul Oort, situat dincolo de planetoidul Pluto, la distanţe extreme faţă de Soare.

Majoritatea cometelor observate au orbite foarte eliptice, ajungând foarte rar în apropierea Soarelui. Alte comete trec însă mai frecvent prin apropierea Soarelui, cea mai celebră fiind cometa Halley, care reapare o dată la aproximativ 76 de ani.

Compuse dintr-un amestec de gheaţă şi praf, cometele se numără printre cele mai mici obiecte din sistemul solar. Pe măsură ce se apropie de Soare, căldura acestuia topeşte gheaţa, iar în urma acestui proces cometele lasă în spatele lor o „coadă” de gaze şi de praf care reflectă lumina solară.

Pâmântul va avea o “a doua lună” pe cer în 2013 – Cometa Ison

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!