Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Gazoductul Iaşi-Ungheni va reduce dependenţa Republicii Moldova de gazul rusesc, comentează Reuters

Publicat 14:25 | 27 aug. 2013 // Economie, Politică, Republica Moldova, România // 830 vizualizări

Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, a inaugurat marţi, 27 august, alături de premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi de premierul român, Victor Ponta, lucrările de construcţie la gazoductul Iaşi – Ungheni, care va interconecta România şi Republica Moldova.
Evenimentul a avut loc în ziua în care Republica Moldova marchează 22 de ani de la proclamarea Independenţei faţă de fosta Uniune Sovietică.
Comisia Europeană asigură şapte milioane de euro din costurile totale de 28 de milioane de euro ale gazoductului. Cu o capacitate maximă de transport de circa un miliard de metri cubi pe an, conducta va putea să asigure până la o treime din consumul de gaze al Republicii Moldova începând cu sfârşitul lui 2014, potrivit Comisiei Europene.

agerpres.ro

agerpres.ro

Republica Moldova va face marţi un pas spre reducerea dependenţei totale de gazele naturale din Rusia, prin inaugurarea lucrărilor la conducta Iaşi-Ungheni, prima sa conectare la rezervele Uniunii Europene, comentează Reuters, citată de Agerpres.

Pentru a limita influenţa Rusiei pe piaţa energetică europeană, Uniunea Europeană a lucrat la diversificarea propriilor surse de gaze, precum şi ale celor din statele din vecinătate.

„Este o zi istorică – celebrăm conectarea directă a Republicii Moldova la piaţa gazelor din UE. Acest lucru îi va consolida securitatea energetică şi îi va reduce dependenţa de singurul furnizor pe care îl are acum”, a precizat comisarul european pentru energie Gunther Oettinger, într-un comunicat transmis înaintea inaugurării de marţi.

Eforturile UE de a reduce controlul Rusiei au înveninat legăturile dintre blocul comunitar şi Moscova, în timp ce tensiunile cu fostele state sovietice fierb la foc mic, mai comentează Reuters.

O dispută privind preţurile la gaze între Ucraina, ţară de tranzit, şi Rusia, la începutul lui 2009, a condus la perturbări grave ale alimentării consumatorilor din UE.

Alimentarea cu gaze a Europei Occidentale prin Republica Moldova a mai fost întreruptă pentru scurt timp în ianuarie 2006, tot din cauza unei dispute privind preţurile, însă aceasta a fost o întrerupere minoră comparativ cu impactul neînţelegerii cu Ucraina.

Republica Moldova, situată între România şi Ucraina, nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din Comunitatea Energetică Europeană, care încearcă să extindă piaţa energetică a UE către ţările învecinate, prin legislaţie şi construirea de conducte.

Conducta de gaz va avea o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României, un diametru de 508 centimetri şi va fi îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova, notează Agerpres.

Însă, pentru ca această conductă să poată fi utilizată la capacitate maximă, Republica Moldova urmează să construiască o magistrală Ungheni-Străşeni, care va permite alimentarea cu gaz de la conducta Iaşi-Ungheni şi asigurarea consumului anual de gaze. Pentru aceasta sunt necesare investiţii de cel puţin 60 de milioane de euro, iar autorităţile de la Chişinău au declarat că acest proiect ar putea fi realizat în decurs de 4-5 ani.

Chişinăul speră că România va putea să-i livreze Republicii Moldova gaz la un preţ mai mic decât cel importat din Rusia, al cărui preţ este de aproximativ 400 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!