Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Spectacolul nopţii de 12 spre 13 august: Ploaia de meteori Perseide atinge faza maximă

Publicat 22:57 | 12 aug. 2013 // Elldorscop, Radar, Ştiinţă // 1.157 vizualizări
nightskyhunter.com

nightskyhunter.com

În 2013, curentul de meteori Perseide (cu perioada de activitate 17 iulie – 24 august) atinge faza maximă în noaptea de 12 spre 13 august, iar cea mai bună perioadă de urmărire este după miezul nopții până dimineața.

Până la o sută de meteori ar urma să lumineze cerul în fiecare oră, potrivit astronomilor. În timpul maximului Perseidelor, se poate vedea cam un meteor pe minut.

Maximul curentului va veni pe 12 august, între ora 18:00 și 23:45, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulți meteori. Cum la noi atunci este zi sau încă devreme, rămâne să observăm panta descendentă a maximului, după miezul nopții înspre dimineață”, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (București).

Urmărind bolta cerească, veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori, o dâra luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele.
În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare”.  (…)
Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. (…) hartă

Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul.
Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit”, explică Observatorul Astronomic„Amiral Vasile Urseanu”.

„Este ploaie de stele?
Nicidecum. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare”, este răspunsul Observatorului Astronomic din Bucureşti.

Ploaia de meteori Perseide poate fi observată în fiecare an când Pământul traversează o zonă de resturi cosmice lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle, ce orbitează Soarele o dată la fiecare 130 de ani şi care a trecut ultima oară din sistemul solar intern în 1992, notează Agerpres.

Cercetătorii NASA, care menţionează că Perseidele provoacă mai multe “mingi de foc” decât orice altă ploaie de meteori, îi sfătuiesc pe pasionaţii de astfel de fenomene să caute un loc de unde să poată avea o privelişte cât mai amplă asupra cerului, întrucât meteoriţii vor putea fi văzuţi din toate direcţiile.

De asemenea, este recomandată şi găsirea unui loc cât mai întunecat, departe de luminile artificiale.
“Ochilor dumneavoastră le poate lua până la 30 de minute pentru a se obişnui cu întunericul, deci oferiţi-le suficient timp”, a mai recomandat NASA, potrivit Agerpres.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!